Grille węglowe - duży wybór niskie ceny

Filtruj według

Cena

74 349

Producenci

Grill węglowy czy elektryczny? Wybieramy idealnego grilla do ogrodu

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, każdy z nas chce mieć w swoim ogródku niezawodnego grilla, dzięki któremu nasze potrawy będą smaczne. Który grill wybrać?

Jakie grille oferują sklepy?

Idąc do sklepu z akcesoriami do ogrodów, czy choćby do większego supermarketu, z całą pewnością natrafimy na całą alejkę związaną z grillami. Znajdziemy tam nie tylko grille węglowe, ale także elektryczne, czy gazowe. Trudno będzie się zdecydować na któryś model, bo każdy z tych grilli kusi innymi zaletami. Oczywiście, każdy z nich ma także swoje wady, ale to zrozumiałe. Najczęstszymi grillami w ofercie, są grille węglowe. Potem, największą popularnością cieszę się grille elektryczne, a na końcu, choć coraz chętniej kupowane, grille gazowe. Każdy z tych grilli ma swoją specyfikę i należy używać go inaczej, każdy także nadaje potrawom inny smak.

Grille węglowe, czyli najpopularniejsze grille w ogrodzie

Największą popularnością cieszą się grille węglowe. Jest tak, ponieważ ten rodzaj grilla może być także w wersji jednorazowej, więc jest tym bardziej popularny – jednorazowe grille są nie tylko tanie, ale i łatwe w obsłudze, zajmują mało miejsca i po skończonym grillowaniu, np. na biwaku, nie trzeba zabierać ich z powrotem, bo wystarczy je wyrzucić. Czym jednak cechują się grille węglowe? Przede wszystkim, grille węglowe mają pojemnik na węgiel i drzewo z tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Do pojemnika wsypuje się węgiel oraz drewno, rozpala się go i kładzie się ruszt – wszystko gotowe, można rozpocząć grillowanie! Dużym plusem grillów węglowych jest to, że w zależności od tego, jakie drewno wykorzysta się do rozpalania i utrzymywania żaru, potrawy będą miały inny aromat i smak. Warto zapoznać się z informacjami związanymi z drewnami, jakie można wykorzystywać przy grillowaniu. Z pewnością drzewa owocowe, jak i choinki dadzą piękny aromat potrawom z grilla. Grille węglowe dają też tę możliwość, że do ognia można również dorzucić zioła, czy gałązki jodły, co także poprawi smak potraw. Niestety, jak wszystko, grille węglowe także mają swoje wady. Po pierwsze, rozpalanie grilla tego typu zajmuje sporo czasu i energii, a po drugie, nieumiejętne grillowanie może sprawić, że przysmaki z grilla nie będą tak zdrowe, jakbyśmy sobie tego życzyli. Chodzi tutaj o to, że tłuszcz, który kapie do ognia, zaczyna się palić i wydzielają się szkodliwe dla nas substancje. Oznacza to więc, że używając grilla węglowego, najlepiej jest zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, takie jak aluminiowe tacki do grilla, czy miech, pomocny przy rozpalaniu ognia. Nie zaszkodzi także posiadanie specjalnej szczotki do czyszczenia rusztu, bo utrzymanie go w czystości także jest ważne dla naszego zdrowia.

Grill elektryczny – czym się charakteryzuje?

Grill elektryczny to drugi z kolei, najpopularniejszy rodzaj grilla. Kupując go, musimy liczyć się jednak z tym, że bez dostępu do prądu, nie uda się nam grillowanie. Mając jednak dostęp do prądu, możemy być pewni, że jego obsługa nie jest trudna. Wystarczy go włączyć i gotowe: nasz grill już działa i to niezależnie od pogody! Ponadto, tego typu grille mogą być używane w domu, tak więc jeśli wiosna będzie kapryśna, a lato jeszcze gorsze, nie musimy się tym przejmować, bo z grillem elektrycznym możemy jeść grillowane kiełbaski nawet w najbrzydszą pogodę! Grilla elektrycznego, oczywiście, możemy używać także zimą, więc jeśli zamarzą nam się grillowane piersi z kurczaka jako przystawka na Sylwestra, to nie będzie problemu. Ponadto, grillując na tego typu urządzeniu, nie musimy martwić się o przypalający się tłuszcz ze względu na to, że można regulować temperaturę. Co za tym idzie, jedzenie z grilla elektrycznego będzie zdrowsze niż z grilla węglowego. Zrobi się ono także szybciej, ponieważ nie trzeba go rozpalać. Minusem jednak z pewnością będzie fakt, że używając grilla elektrycznego, nasze potrawy będą pozbawione specyficznego aromatu, który pojawia się, kiedy kiełbaski są opiekane na ruszcie, tuż nad ogniem. Problemem może okazać się także to, że bezwzględnie potrzeba nam dostępu do prądu, aby użyć tego typu urządzenia. Jeśli zabraknie prądu, nici z grillowania.

Który grill będzie lepszy?

Przyglądając się wadom i zaletom zarówno grilli węglowych, jak i grilli elektrycznych, trudno jest zdecydować, który z nich jest lepszy. Prawda jest taka, że wszystko to zależy od preferencji użytkownika, bowiem każdy z nas woli co innego. Grille węglowe świetnie sprawdzą się podczas garden party, roznosząc dookoła piękny zapach ognia i palonego, aromatycznego drewna, czy podczas biwaku, kiedy nie mamy dostępu do prądu. Grille elektryczne zaś sprawdzają się w każdą pogodę i potrawy, które są z nich serwowane, niewątpliwie są zdrowsze. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki klimat wytwarza grillowanie ze znajomymi na zewnątrz, kiedy dookoła czuć wyraźnie zapach grilla, a z rozpalonych drewienek i węgla drzewnego bucha żar, który opieka kiełbaski i inne przysmaki, które wrzuciliśmy na ruszt. Zwróćmy także uwagę na cenę grilla, który chcemy kupić. Grille węglowe mogą być tańsze od elektrycznych, ale nawet jeśli chcemy kupić coś tańszego, nie przesadzajmy.

Istotne w zakupie grilla jest to, z czego jest on wykonany. Przeważnie, wyższa cena gwarantuje nam, że grill jest jednak lepszej jakości niż ten za najniższą cenę. Zwróćmy uwagę na to, by grill wykonany był z takich materiałów, które są wysoce odporne na temperatury, bo dzięki temu urządzenie to posłuży nam na dłużej, niż dwa użycia.