SERWOWANIE

SERWOWANIE

Kategorie
Producent
KOLOR
Wzór
WYMIARY
Skład
Materiał

Serwowanie potraw

Wszelkie zasady dotyczące dekoracji, podawania dań i zachowania się wobec gości to podstawowy gastronomiczny savoir vivre. W zależności od miejsca, w jakim się znajdujemy, może się on nieco różnić. Inaczej serwowanie dań będzie wyglądać w eleganckiej restauracji, inaczej w luźnej, domowej atmosferze. To, jak wygląda dekoracja stołu czy w jakiej kolejności i formie podajemy potrawy jest bardzo istotne – świadczy o naszej kulturze osobistej, dobrym wychowaniu i trosce o każdego gościa. Czyż nie jest to jedna z najważniejszych rzeczy związanych z serwowaniem dań?

 

Serwowanie potraw w restauracji

Jeśli chodzi o standardy, jakie zachowane są podczas serwowania potraw w restauracji, zmieniają się one z upływem czasu. Istnieją również różne szkoły, wyznaczające odmienne metody podania poszczególnych dań oraz właściwe zachowania kelnerów. Wśród nich możemy wyróżnić np. serwis familijny, czyli najbardziej luźny. Według tej szkoły potrawy serwowane są na oddzielnych półmiskach skąd goście sami nadkładają sobie wybraną ilość na własny talerz. Z kolei pełen elegancji jest serwis rosyjski który zakłada, że kelner przynosi na półmisku dania i prezentuje je gościom - po ich akceptacji można je zaserwować. Ciekawa jest też szkoła francuska (serwis uroczysty), gdzie w restauracji przygotowuje się dania na specjalnym stoliku na oczach gości. Sposoby serwowania potraw różnią się więc stopniem podniosłości lokalu lub konkretnego przyjęcia.

 

Serwowanie potraw w domu

Podczas przygotowywania domowych przyjęć rzadko kierujemy się sztywnymi zasadami. Kwestia   serwowania sprowadza się najczęściej do wyboru pomiędzy przygotowywaniem czegoś na wzór „szwedzkiego stołu”, czyli ustawieniem dań na stole, po które samodzielnie sięgają goście wedle własnego uznania bądź podawanie konkretnej potrawy każdemu uczestnikowi przyjęcia oddzielnie. Dużo zależy również od okazji – nieco inaczej będzie wyglądać luźne spotkanie przy stole w gronie znajomych a inaczej uroczysty, rodzinny obiad. Niezależnie od tego, jakie przygotowujemy przyjęcie, warto znać podstawowe reguły odnoszące się do serwowania

  •        Prawidłowe serwowanie – myśląc o obiedzie lub innym poczęstunku w gronie rodziny czy znajomych pamiętajmy u umiarze. Nie serwujmy zbyt dużych porcji i wielu dań naraz. Kulturalnie wypada zacząć podawanie potraw od osób najstarszych, później należy obsłużyć kobiety, następnie mężczyzn a na samym końcu samych gospodarzy.
  •        Kolejność serwowania – podczas obiadu warto zachować właściwą kolejność podawanych dań. I tak na początku powinny pojawić się przystawki (zimne lub gorące). Następnie serwuje się zupy, dania główne (wegetariańskie lub mięsne), desery a na końcu częstujemy swoich gości owocami oraz gorącymi napojami – kawą i herbatą.
  •        Serwowanie kawy i herbaty – podczas ich podawania należy zachować szczególną ostrożność, by wrzątek się nie wylał. Filiżankę z kawą lub herbatą najlepiej serwować po lewej stronie gościa. Można też przynieść gorące napoje na tacy, aby gość mógł sam przenieść filiżankę na stół. 

 

 

Akcesoria do serwowania potraw

Dbając o wygląd dań i ich właściwe zaserwowanie gościom, nie można zapomnieć o podstawowych akcesoriach, dzięki którym będzie to możliwe. Przede wszystkim trzeba zadbać o to, by zastawa stołowa była dopasowana do klimatu przyjęcia. Na luźnym spotkaniu doskonale sprawdzą się nowoczesne elementy zastawy – z ciekawym zdobieniem i w odważnych kolorach. Z kolei na uroczysty obiad najlepiej jest, gdy zastawa stołowa czy jako serwisy obiadowe czy serwisy kawowe, była elegancko wykończona. Delikatność porcelany wraz z subtelnie poprowadzonym dekorem podkreśli uroczystą atmosferę rodzinnego spotkania. Nieodłącznym elementem zastawy są również sztućce i szkło. Tutaj także mamy ogromny wybór, który należy uzależnić od konkretnej okazji. Proste szklanki, kieliszki i łagodna linia sztućców powinna pojawić się na stole podczas obiadu. Jeśli urządzamy imprezę, postawmy na kolor i oryginalność we wzorach tych akcesoriów.

Serwowanie nieodłącznie kojarzy się nie tylko ze sposobem podawania potraw, ale też z samą dekoracją stołu. Obrusy, podkładki, serwetniki oraz bardziej ozdobne elementy typu świece czy wazoniki stanowią bardzo ważny akcent, decydujący ostatecznie o tym, czy oprawa stołu spodoba się naszym gościom.

W każdej kuchni powinny znaleźć się też akcesoria barowe typu foremki czy lejki oraz dekoracje urodzinowe w postaci świeczek oraz balonów. Bez nich ciężko wyobrazić sobie luźne przyjęcia w gronie rodziny i znajomych.