Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności

Producent
KOLOR
Wzór
Materiał

Marnowanie żywności w Polsce

Jak informuje Federacja Polskich Banków Żywności, w naszym kraju marnuje się ponad 9 mln ton jedzenia (w tym 2 mln stanowi marnowanie żywności przez gospodarstwa domowe). To lokuje Polskę na 5 pozycji wśród krajów Unii Europejskiej pod względem marnotrawienia jedzenia. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Przyczyn marnowania żywności jest wiele m.in. zbyt duże zakupy, upłynięcie terminu ważności, za duże porcje dań czy niewłaściwe przechowywanie.

 

Zachować świeżość na dłużej

Marnotrawienie żywności w gospodarstwie domowym można kontrolować, jednak niezbędne są do tego przede wszystkim chęci i konsekwencja w rozwijaniu pozytywnych nawyków. Mając na uwadze powody marnowania jedzenia, należy przede wszystkim zadbać o to, by kupowane produkty miały długi termin ważności, a ich ilość była rzeczywiście dostosowana do potrzeb całej rodziny. Dużym ułatwieniem w tym przypadku będzie wcześniej przygotowany jadłospis np. na cały tydzień lub gotowa lista artykułów, których faktycznie brakuje w naszej kuchni. Kolejną kwestią jest przygotowywanie mniejszych porcji – zyskamy pewność, że cała potrawa zostanie skonsumowana. Warto zaopatrzyć się w różnorodne przepisy, dzięki którym z zalegających w lodówce składników przyrządzimy smaczną potrawę, unikając marnowania zakupionych produktów. Bardzo ważną kwestią jest właściwe przechowywanie żywności. Dbając o odpowiednią temperaturę czy pojemniki, jedzenie na dłużej zachowa świeżość, co ostatecznie zmniejszy ilość marnowanej żywności i wydanych pieniędzy.

 

Mądre przechowywanie żywności

By przechowywanie żywności wydłużyło świeżość produktów, które kupujemy, niezbędna jest nie tylko wiedza na temat artykułów spożywczych, ale i praktyczne gadżety, ułatwiające zachowanie odpowiedniej temperatury czy warunków przechowywania. Należą do nich różnorodne folie, torebki spożywcze, butelki, słoiki, chlebaki, pojemniki, miski, puszki, klipsy czy wieczka. Dzięki nim skutecznie zmniejszymy ilość najczęściej marnowanej żywności w Polsce, czyli pieczywa, wędlin, owoców czy warzyw.

 

Przechowywanie żywności w kuchni

Przestrzeń kuchenna, gdzie żywność jest na wyciągnięcie ręki, powinna być dobrze zorganizowana. Musi znaleźć się w niej miejsce ciemne, suche i chłodne. To idealne warunki do przechowywania np. przypraw. Umieszczone w szczelnych pojemnikach szklanych, plastikowych lub zamknięte klipsem w torebce zachowają aromat na dłużej. Powietrze nie sprzyja przechowywaniu pieczywa, dlatego w każdej kuchni powinien znaleźć się duży chlebak. Bułki i chleb można owinąć też bawełnianą ściereczką. Wybrane produkty takie jak ziemniaki, pomidory, ogórki, cukinia czy owoce egzotyczne nie powinny być w lodówce, gdyż szybciej się psują i tracą smak.

Spora część żywności jest przechowywana właśnie tam – w lodówce. Jednak to, że umieścimy w niej zakupy nie oznacza, że jedzenie będzie długo świeże. Wiele zależy od miejsca w lodówce i sposobu przechowywania. Jak robić to właściwie? Przechowywanie żywności w lodówce ma swoje zasady. Warzywa i owoce najlepiej umieścić w bawełnianych woreczkach, które zapewnią im odpowiedni dostęp powietrza. Jajka należy chronić przed produktami o intensywnym zapachu, ponieważ mogą do nich przenikać. Najlepsze do ich przechowywania będą wytłaczanki. Przydatna jest też folia do żywności, która pozwoli dłużej zachować świeżość wędlin czy ryb. Można nią owinąć potrawy w garnkach, chroniąc przed rozprowadzaniem zapachu po całej lodówce. Niezastąpione są pojemniki, w tym także próżniowe. Idealnie sprawdzają się do przechowywania serów, wędlin czy surowego mięsa. Przechowywanie żywności oparte na jej mrożeniu znacznie wydłuża termin przydatności do spożycia. Jest to sposób zdrowy i skuteczny, ponieważ nie tylko dba o świeżość, ale zapobiega również rozwojowi groźnych bakterii. Mrożenie jest uniwersalne – w zamrażarce można przechowywać świeże produkty jak i wcześniej ugotowane dania. Świetnie sprawdzą się tutaj specjalne woreczki lub pojemniki, które ułatwią zamrażanie wybranej żywności. 

Nie warto tracić czasu – już dziś wprowadź do swoich nawyków rozsądne zakupy, praktyczne gotowanie, mądre przechowywanie żywności. Zmniejszysz ilość marnowanego jedzenia, dbając o środowisko i racjonalne zarządzanie wydatkami.