Formy do pieczenia - Blachy do pieczenia

Formy do pieczenia - Blachy do pieczenia

Pieczenie na tysiąc sposobów

Świeży chleb na śniadanie, smaczne zapiekanki na obiad, pyszne desery w towarzystwie kawy – te specjały przygotujesz z pomocą piekarnika i odpowiednich akcesoriów. Tradycyjne blachy do pieczenia posłużą do wypieku ciast a za sprawą specjalnych form przyrządzisz również babeczki, pasztety, pączki, bułki, pizzę i wiele innych dań. Wszystko zależy od Twoich pomysłów oraz wyposażenia kuchni. A najlepiej, gdy znajdą się w niej różne formy do pieczenia, bo warto tworzyć różnorodne specjały i zaskakiwać nimi swoich bliskich czy znajomych.

 

Słodkie wypieki

Pieczenie ciast – pasja, która daje mnóstwo radości i satysfakcji! Słodycz deserów przyrządzonych w piekarniku to niebo dla podniebienia. Nic więc dziwnego, że ciasta serwujemy na co dzień i od święta. To idealny dodatek do obiadu, na przyjęcie lub uroczystą okazję. Blachy do pieczenia przybierają różnorodne kształty, dlatego słodkości dla domowników jak i gości mogą być serwowane na wiele sposobów. A czym charakteryzuje się idealna forma do pieczenia? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją użyć. A możliwości jest mnóstwo. Uniwersalne blachy do pieczenia mają kształt kwadratu, prostokąta lub koła. Coraz częściej można spotkać bardziej oryginalne kształty – gwiazdy, kwiaty czy serca (dostępne również w sklepie Domers.pl). Wypieki z użyciem takiej blachy sprawdzą się podczas wyjątkowych okazji takich jak dziecięce przyjęcie lub romantyczna kolacja we dwoje.

 

Najlepsze blachy do pieczenia

Wybierając idealną blachę do wypieków, mamy do dyspozycji mnóstwo rodzajów i kształtów. Każdy z nich ma swoje zalety, każdy można wykorzystać na różne sposoby. Co warto wiedzieć o blachach do pieczenia?

Wykonanie – najwięcej blach i form wykonanych jest z blachy ocynowanej (są najtańsze). Ze względu na większą podatność tego materiału na uszkodzenia i potrzebę zabezpieczenia blaszanej warstwy specjalnym papierem lub folią, coraz popularniejsze stają się modele ze stali węglowej. Ich powierzchnia jest trwalsza niż blachy (odporność na substancje kwaśne np. owoce) a powłoka bardziej nieprzywieralna. W szerokiej gamie są też dostępne formy ceramiczne. Ich zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła, co pozwala uzyskać lepsze efekty pieczenia konkretnego deseru lub dania. Jeśli zależy nam na jakości, najlepiej postawić na blachy, które posiadają specjalną powierzchnię non-stick, która bez dodatkowych folii poradzi sobie z przywieraniem.

Wygląd – blachy i formy do pieczenia mają różne wykończenie. Najczęściej można spotkać się z fakturowanym dnem, do którego ciasto lub składniki mniej przywierają. Czasem formy posiadają powierzchnię karbowaną (do pizzy, tarty, babki). Blachy do pieczenia o zaokrąglonych krawędziach mają ułatwić porcjowanie dania. Bardzo ważnym elementem form jest też boczne zapięcie, dzięki któremu można odpiąć ramę i dno, z łatwością wyciągając ciasto. Taką funkcję miały zwykle blachy okrągłe, lecz obecnie coraz częściej można spotkać również modele kwadratowe i prostokątne. Przydatnym dodatkiem do tortownicy jest też plastikowa pokrywa (w zestawie). Dzięki niej przykryte ciasto nie wyschnie a umieszczona na środku rączka pozwoli wygodnie przenieść go w dowolne miejsce.

Zastosowanie – w zależności przeznaczenia, formy do pieczenia różnią się od siebie kształtem. I tak inaczej będzie wyglądać blacha do ciast (kwadratowa, okrągła, prostokątna) a inaczej do pizzy i tarty (okrągła z niskim, karbowanym bokiem). Do chleba, pasztetów, pierników i keksów idealna jest forma prostokątna, bardzo wąska. O perfekcyjny wygląd babki zadba odpowiednio zaokrąglony kształt blachy. Za pomocą pojedynczych foremek lub większej blachy z wgłębieniami można upiec pyszne i atrakcyjnie prezentujące się muffinki. Ceramiczne formy z uchwytami lub pokrywą (brytfanny) świetnie sprawdzają się w przypadku pieczenia mięsa i przyrządzania różnorodnych zapiekanek. Otwarta, prostokątna blacha przeznaczona jest do pieczenia kruchego ciasta. Specjalne foremki ułatwiają też wypiek bułek, pączków, dwukolorowych muffinek czy ciasteczek w bardzo wielu kształtach.

Twoje wypieki będą udane, jeśli masz w swojej kuchni solidne blachy do pieczenia i formy do pieczenia! Oczywiście nie można również zapomnieć o sprawnym piekarniku no chyba, że w planach jest sernik na zimno :)