Patelnie

Patelnie

Patelnia – idealne narzędzie kuchenne

Patelnie są wręcz niezastąpione w każdej kuchni. To dzięki nim możemy delektować się aromatem smażonych czy duszonych potraw. Są odpowiednie również dla osób na diecie, ponieważ specjalna powierzchnia stosowana w wybranych patelniach umożliwia przygotowanie dania bez użycia tłuszczu, zmniejszając tym samym ich kaloryczność. Używanie patelni to również sposób na szybkie przyrządzenie dania, co zawdzięcza się intensywnej obróbce termicznej. Najlepsze modele posiadają grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło oraz nienagrzewający się, wygodny uchwyt. Zaletą tych sprzętów kuchennych jest uniwersalność, wysoka praktyczność oraz duży wybór modeli.

 

Patelnie z różnych materiałów

Wybór patelni pod względem wykonania jest bardzo duży. Różne materiały powodują, że patelnie nabierają praktycznych właściwości. Warto zapoznać się z rodzajami surowców, z jakich produkuje się te sprzęty, by wiedzieć w jakie warto zainwestować. Do tych najpopularniejszych należą:

Patelnie teflonowe – teflon to materiał, na którym możliwe jest smażenie bez tłuszczu. Jednak jest bardziej podatny na uszkodzenia i zarysowania. Odpowiednie użytkowanie i przechowywanie z pewnością wydłuży jej żywotność.

Patelnie ceramiczne – ten rodzaj staje się coraz bardziej popularny. Sprawdza się doskonale podczas smażenia w wysokich temperaturach. Jej powłokę trudniej zarysować a po całej powierzchni równomiernie rozchodzi się ciepło. Gdy patelnia ceramiczna nie ma właściwości non-stick, do smażenia trzeba używać tłuszczu, by składniki do niej nie przywierały.

Patelnie stalowe – ich cechą charakterystyczną jest podwyższona trwałość oraz odporność na zarysowania, co przekłada się na ostateczną cenę. Minusem w przypadku patelni stalowych jest wolne nagrzewanie powierzchni co w efekcie sprawia, że potrawy dłużej się smażą.

Patelnie granitowe – obecnie zyskują na popularności. Wynika to z wysokiej trwałości ich materiału, który jest mniej podatny na uszkodzenia, zarysowania czy przywieranie, co umożliwia wybór zdrowszej wersji smażenia bez tłuszczu.

Patelnie żeliwne – bardzo solidny produkt, który doskonale się nagrzewa i zachowuje ciepło na dłuższy czas. Istnieje możliwość użycia ich również w piekarniku. Należą do droższych modeli patelni.

 

Jaki rodzaj patelni wybrać?

Przy zakupie patelni do kuchni zwykle kierujemy się tym, do czego ma ona służyć. Jeśli ma być uniwersalna, czyli do smażenia wszystkiego, wybieramy okrągłą patelnię np. teflonową czy ceramiczną. Jednak można zdecydować się na patelnie, które mają ściśle sprecyzowane przeznaczenie. Jedną z nich jest patelnia grillowa, która jest zamiennikiem tradycyjnego grilla, szczególnie w zimie. Można na niej przyrządzać mięsa i warzywa a specjalna powierzchnia powoduje wytapianie się tłuszczu z produktów i zmniejszenie ich kaloryczności. W przeciwieństwie do grilla ogrodowego, na takiej patelni nie wytwarzają się szkodliwe substancje (podczas spadania tłuszczu na węgiel lub brykiet), co korzystniej przekłada się na nasze zdrowie. Przydatna w kuchni jest też patelnia do naleśników. Jest lekka, ma okrągły kształt oraz niskie rondo, co ułatwia przewracanie naleśników. Zwykle można na niej smażyć bez tłuszczu. Kolejną ciekawą propozycją są patelnie do jajek i placuszków. Ten rodzaj wyposażono w specjalne wgłębienia, które pozwalają na uzyskanie idealnego kształtu smażonych produktów.

 

Patelnia, czyli zakup na lata

Solidna patelnia posłuży nam przez wiele lat, jednak należy pamiętać o jej właściwym użytkowaniu. Przede wszystkim nie należy zalewać wodą gorącej patelni, ponieważ może przez to stracić swoje właściwości (np. nieprzywieranie). Trzeba też zadbać o przechowywanie – kilku patelni lepiej nie kłaść jedną na drugą, ze względu na to, że delikatna powierzchnia może zostać porysowana a więc trwale uszkodzona. Najbezpieczniej jest używać do mieszania drewnianych lub nylonowych akcesoriów, by nie naruszyć ostrymi krawędziami delikatnej powłoki. Przydatne są też dodatkowe funkcje wybranych modeli patelni. Można do nich zaliczyć wskaźnik temperatury, który informuje o idealnym momencie na smażenie (np. patelnie Tefal) oraz odpinana rączka pozwalająca na zaoszczędzenie miejsca w kuchni.