Szybkowary

Szybkowary

Producent

Szybkowar – dlaczego warto go mieć?

To cieszące się coraz większą popularnością urządzenie jest nowoczesnym narzędziem, pozwalającym na przygotowanie dań w wyjątkowy sposób. Samo działanie szybkowaru jest oparte na skrupulatnej kontroli ciśnienia i temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej potrawy zyskują niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim zachowują więcej witamin i składników odżywczych, niezwykle wartościowych dla naszego zdrowia.

Na czym polega działanie szybkowaru? Dlaczego jest to urządzenie jest tak wyjątkowe? Wszystko zaczyna się od bardzo szczelnie zamkniętego garnka i pokrywy. Wewnątrz tworzy się wysokie ciśnienie, które błyskawicznie podnosi temperaturę, przyśpieszając tym samym proces gotowania potrawy. Specjalny zawór pozwala na bezpieczne odprowadzenie pary po gotowaniu.

Szybkowary to garnki, w których przyrządzisz lekkie, zdrowe, pełnowartościowe dania. Jednak to nie jedyna zaleta tych urządzeń. Szybkowaru używa się też dlatego, że skracając czas gotowania (nawet o 60-70%) oszczędza się zużycie wody oraz pobieraną energię, co ostatecznie zmniejsza wysokość rachunków. Szybkowar to urządzenie dla Ciebie, jeśli denerwuje Cię zapach gotowanego dania roznoszący się po całym domu. W szczelnie zamkniętym garnku aromaty pozostaną jedynie w potrawie, pogłębiając jego wybitny smak.

Wykorzystując w swojej kuchni szybkowary, gotujemy szybko i smacznie. Zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne zajęcia. Należy pamiętać, że specyficzne działanie szybkowaru wyklucza dodawanie składników w trakcie gotowania a metalowa pokrywa uniemożliwia zaglądanie do środka garnka. Mimo to, przygotowane w szybkowarze dania są zawsze udane, jeśli tylko korzystamy z niego zgodnie z instrukcją obsługi.

 

Jak gotować z szybkowarem?

W procesie gotowania za pomocą szybkowaru najważniejsza oprócz składników jest woda. Po umieszczeniu w garnku wszystkich produktów należy wlać do niego przynajmniej ¼ litra wody a maksymalnie można zalać naczynie do ¾ jego objętości. Nigdy nie zastępujemy wody olejem czy innym płynnym składnikiem. Zawsze przed gotowaniem należy upewnić się, że zawór jest czysty i przepuszcza powietrze. Jest to bardzo ważne, ponieważ w szczelnie zamkniętym szybkowarze podczas gotowania wzrasta ciśnienie. Aby takie gotowanie było bezpieczne, niezbędny jest właśnie zawór, który odprowadza wytwarzającą się parę wodną. Ta ekspresowa metoda gotowania pozwoli przygotować w zdrowy sposób warzywa w 10 min a rosół nawet w pół godziny. Po zdjęciu szybkowaru z kuchenki należy ochłodzić zimną wodą brzegi garnka pamiętając, by jego dno nie dotykało chłodnej powierzchni lub samej wody. Dopiero później uchylamy zawór uwalniając zgromadzoną parę wodną i otwieramy szybkowar z gotową potrawą.

 

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania szybkowaru?

Szybkowary występują w wielu rodzajach, dlatego najważniejsze jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi danego modelu. Naczynia te różnią się przede wszystkim pojemnością. Na rynku można spotkać się z dużą rozpiętością – szybkowary mają od 2 do nawet 17L. Najbardziej popularne garnki tego typu to te, które posiadają 4,5 czy 6 L. Oto cechy, które powinien mieć idealny szybkowar:

- jest wykonany z wysokiej jakości materiałów np. stali nierdzewnej

- posiada zaokrąglone (ułatwia mieszanie, czyszczenie), wielowarstwowe dno dobrze rozprowadzające ciepło

- ma dwa zawory: zawór bezpieczeństwa i zawór do odprowadzania pary

- dobrze jest, gdy ma możliwość dostosowania ciśnienia do przyrządzanych dań (różne programy)

- przydatna jest wewnętrzna miarka lub koszyk do gotowania na parze

- powinien mieć masywne, poręczne uchwyty, dzięki którym utrzymanie garnka będzie stabilniejsze (składane uchwyty pozwolą też zaoszczędzić miejsce)

- warto wybrać model, który można używać na różnych rodzajach kuchenek: gazowych, elektrycznych, indukcyjnych lub ceramicznych

- przydaje się możliwość mycia w zmywarce

Droższe szybkowary posiadają możliwość regulacji temperatury gotowania. Mogą mieć też włącznik czasowy, sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu gotowania czy wskaźnik wymiany uszczelki.