Zastawa stołowa

Zastawa stołowa

Kategorie
Producent
KOLOR
Materiał

Spotkania przy stole

Wspólne spotkania przy jednym stole należą do tych najbardziej wyjątkowych chwil. Czy to uroczysty obiad, czy luźne przyjęcie – na rozmaite okazje wybieramy różne dekoracje, serwisy czy dodatki związane z oprawą stołu. Pośród wielu elementów, na jakie zwracamy uwagę podczas przygotowania jadalni do spotkania z rodziną lub znajomymi, jedną z ważniejszych ról odgrywa zastawa stołowa. Bez niej nie zaserwujemy dań i przygotowanego wcześniej poczęstunku. Dzięki właściwie dopasowanej do okazji zastawie stołowej można stworzyć atmosferę, w której każdy gość poczuje się doskonale.

 

Zastawa stołowa

Czym właściwie jest zastawa stołowa? To przede wszystkim naczynia do serwowania posiłków. Czasami zastawa stołowa to prosty zestaw, na który składają się jedynie talerze. Można wybrać też takie komplety, które posiadają filiżanki i spodki lub kieliszki i talerzyki. Do elementów zastawy można zaliczyć też kubki, półmiski, sosjerki czy wazy. Jednak praktycznych naczyń, które powinny pojawić się na naszym stole jest o wiele więcej. Jakie mniej popularne elementy wchodzą w skład zastawy? Czym się różnią i do czego mogą się przydać?

Bombonierka – to naczynie wykonane zwykle ze szkła, przeznaczone na słodycze – cukierki czy małe ciasteczka. Całość przykryta jest niewielką pokrywką.

Bulionówka – jest to mała miseczka z uszkami, w której można serwować bulion, lecz nadaje się również do podawania lekkich zup oraz kremów. Właściwe ułożenie na stole to – talerzyk, na nim serwetka papierowa oraz umieszczona na niej bulionówka.

Cukierniczka – czyli miseczka na cukier. Posiada pokrywkę, czasami też łyżeczkę wykończoną w tym samym stylu.

Fondue – dodatkowy element zastawy, który świetnie nadaje się na luźne spotkania i przyjęcia. W środku takiego naczynia jest rozpuszczona czekolada lub ser – u dołu znajduje się świeczka, lub palnik  która ma je rozpuścić. Do fondue dodaje się widelczyki, które pozwalają obtoczyć w czekoladzie wybrane składniki np. owoce.

Maselniczka – naczynie do przechowywania masła. Wygodna podstawka z pokrywką gwarantuje estetyczne i higieniczne serwowanie masła.

Patera – niezastąpiona podczas każdego przyjęcia. Pozwala na efektowne a jednocześnie wygodne dla gości serwowanie ciast i wszelkiego rodzaju przekąsek. Patery najczęściej mają jeden, dwa lub trzy poziomy.

Pucharki – serwuje się w nich desery, najczęściej lody, dlatego przydają się podczas obiadu.

Taca – warto ją mieć by przy wspólnych spotkaniach w gronie rodziny i znajomych lub na co dzień wygodnie przenosić talerze, szklanki czy kubki w większych ilościach.

 

Jak wybrać zastawę stołową?

Serwisy obiadowe i zastawy stołowe dostępne są w wielu kształtach, kolorach czy sposobach wykończenia. Idealnie wybrać taki zestaw, który sprawdzi się podczas uroczystego obiadu a jednocześnie będzie pasować też do przyjęcia w gronie znajomych w luźnej atmosferze. Chcąc wybrać taką zastawę, należy trzymać się minimalizmu i prostych wzorów. Trudno, by talerze i szkło z bogatymi, pozłacanymi zdobieniami nadawały się do podania chipsów, dipów i gazowanych, kolorowych napojów.

Dla tych, którzy lubią przełamywać nudne schematy idealny będzie zestaw nowoczesny, a więc taki, gdzie talerze mają formę kwadratu czy prostokąta. Zerwanie z tradycyjnym, trójkątnym kształtem elementów zastawy będzie doskonałym urozmaiceniem oprawy stołu na wyjątkowe okazje.

Oprócz oryginalnych kształtów, coraz częściej możemy spotkać się z kolorową zastawą. To raczej rozwiązanie dla odważnych – talerze w kolorze żółtym, zielonym czy czerwonym są lekko zaskakujące dla gości, ale dobrze wyglądać będą przy nowocześnie udekorowanym stole. Z kolei delikatny beż, granat lub ciemny fiolet są odcieniami bardziej eleganckimi, które można wykorzystać również podczas bardziej uroczystych spotkań.

Wybierając zastawę stołową istotną kwestią jest jakość wykonania. Zestawy mogą być wykonane z różnych materiałów – ceramiki, porcelany czy tańszej i mniej trwałej kamionki. Najlepsze zastawy stołowe i serwisy obiadowe wykonane są ze szlachetnej porcelany, która mimo cienkiej warstwy wyróżnia się wysoką odpornością na uszkodzenia, małą podatnością na ścieranie czy brudzenie (mało porowata struktura). Równie trwałe i efektowne są naczynia ceramiczne (z porcelitu). Oba materiały są na tyle trwałe, że kupując zastawę z porcelany lub ceramiczną, bez obaw możemy myć jej elementy w zmywarce, co znacznie ułatwia ich codzienne użytkowanie. Najcenniejsza i najdroższa jest oczywiście ręcznie dekorowana porcelana.

Zastawa stołowa występuje w kompletach, ale nie ma problemu również z jej zakupem na sztuki. Jest to o tyle wygodne, że mamy całkowity wpływ na ilość i rodzaj elementów, jakie chcemy wybrać.

 

Zastawa stołowa i serwisy obiadowe na Domers.pl w atrakcyjnych cenach

W internetowym sklepie Domers.pl znajdziesz to, czego potrzebujesz. Wiele cenionych marek, takich jak Ambition, Banquet, czy Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież, których produkty zachwycają wyglądem i imponują jakością. Do dyspozycji naszych Klientów pozostawiamy wybór zastawy – jest ona dostępna w gotowych kompletach jak również można kupić elementy serwisu obiadowego na sztuki.