Wazy na zupy - elegnackie i pojemne w atrakcyjnej cenie

Filtruj według

Cena

71 147

Producenci

więcej... mniej

Promocje

Wazy na uroczystym stole

Waza, czyli naczynie typowe dla klasycznej zastawy dziś powraca na stoły w nowej odsłonie. Forma wielkiej misy na gorącą zupę z pokrywką wyróżnia się elegancją i wyszukanym stylem. Szykowny charakter naczynia sprawia, że nie używa się go na co dzień, a tylko podczas wyjątkowych uroczystości. Wazy na zupę są obowiązkowym elementem zastawy na stole przygotowanym do Bożego Narodzenia, Wielkanocy oraz innych, podniosłych uroczystości. Serwowany wtedy posiłek obejmuje również danie z zupą, którą przy większej liczbie gości najwygodniej podawać za pomocą większego naczynia. Istotną rolę w jego budowie pełnią uchwyty, pozwalające na jego łatwe przenoszenie oraz pokrywka, która ma utrzymywać właściwą temperaturę dania. W zależności od wielkości waza wystarcza do uzupełnienia kilku talerzy. Samo naczynie ze względu na swój klasyczny wygląd staje się również efektowną ozdobą całego stołu. 

Nowoczesne i klasyczne wazy na zupę

Wazyna zupę kojarzą się z dużym, ozdobnie wykończonym naczyniem. Wynika to z faktu, że ma ono długą i bogatą historię. Wazy na zupy były bowiem popularne już na przełomie XVIII i XIX wieku. Pierwsze modele wykonywano z cyny lub srebra, by z czasem ewoluować w stronę bardziej nowoczesnych materiałów, takich jak ceramika i porcelana. Cechą charakterystyczną pochodzących z minionych wieków waz były piękne, kwiatowe wzory, często też rysunki i obrazy wykończone z doskonałą precyzją w każdym detalu. Te wspaniałe ornamenty były prawdziwą sztuką, która królowała na stołach podczas przyjęć organizowanych przez klasy wyższe. Najbardziej efektownie prezentowały się wazy w stylu angielskim, francuskim i niemieckim, wykończone wyszukanymi obrazami i złotem. Wzorem elegancji były również modele pochodzące z Chin.

Współcześnie coraz rzadziej można spotkać bogate zdobienia, choć w przypadku kształtu, wazy do dziś zachowały swoją owalną formę. Miłośnikom klasycznego rzemiosła dedykowane są naczynia tworzone przez producentów o wieloletniej tradycji (np. Ćmielów), nawiązujących w swoich produktach do najstarszych, wręcz kolekcjonerskich modeli. Na rynku nie brakuje również nowoczesnych wersji wazy do zup. Cechuje je minimalizm – łagodna linia wzornicza, często w uniwersalnym, białym kolorze. 

Cechy dobrej wazy do zupy

Oprócz wyglądu wazy, przy jej wyborze istotny jest materiał, z którego została wykonana. Najpopularniejsza jest porcelana. Ma wiele zalet – jest efektowna, elegancka, a przy tym nie odbarwia się pod wpływem składników zupy. Wazy z porcelany są dość ciężkie, nie zawsze można też myć je w zmywarce. Kolejnym popularnym materiałem jest stal nierdzewna. Takie wazy prezentują się bardziej minimalistycznie, ponieważ są pozbawione wszelkich ozdób. Pasują szczególnie do nowoczesnego wystroju. Ich zaletą jest też lekkość i duża odporność na uszkodzenia. Naczynie ze stali nierdzewnej można bez obaw myć w zmywarce. Wśród waz można spotkać także wersje szklane. Są one atrakcyjne i stylowe, jednak bardziej delikatne czy podatne na zarysowanie. Zazwyczaj są one osadzone na zabezpieczającym naczynie, metalowym stelażu.

Przy zakupie wazy należy zwrócić uwagę na jej pojemność. Optymalna wielkość naczynia to 1 l. Można też wybrać mniejsze modele typu 0,3 l lub 0,5 l. W przypadku większej rodziny lub organizacji przyjęć na dużą liczbę gości warto zainwestować w wazę o pojemności 2 l, 3 l, a nawet 4 l. 

Dobre naczynie na zupę będzie posiadać również otwór na łyżkę, co jest istotne ze względów praktycznych i estetycznych. Dla wymagających odpowiednią propozycją są wersje z podgrzewaczem, dzięki którym danie w wazie zachowuje wysoką temperaturę przez długi czas.