Szkło dekoracyjne zastawa stołowa

Filtruj według

Kategorie

więcej... mniej

Cena

2 255

Producenci

więcej... mniej

Promocje

Szkło na stole

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez szklanej zastawy. Szklanki, kieliszki i inne elementy wyposażenia domu wykonane ze szkła są użytkowane więcej lub mniej, w zależności od okazji. Jednak zestaw szklanek i kieliszków koniecznie musi znaleźć się w kuchennej szafce lub witrynie. Jaki rodzaj szkła warto mieć na różne okazje? W jakie najlepiej zainwestować?

Szklane akcesoria kuchenne

Wśród szklanych przyborów kuchennych są takie, których możemy używać codziennie i te, które będą pasować tylko do wyjątkowych okazji. Wybierając oba rodzaje, kierujmy się wyglądem, ale też jakością wykonania i detalami wykończenia, które mają nie tylko wpływ na atrakcyjność produktu, ale też na wygodę użytkowania czy nawet łatwość czyszczenia.  

Szklanki 

Są i były w naszych domach od zawsze. Kupując je, mamy do dyspozycji nieskończoną ilość wzorów. Od prostych form do ręcznie malowanych i zdobionych modeli. W domu najlepiej mieć zarówno szklanki z uchem, które są najlepsze do gorących napojów oraz szklanki bez ucha, pasujące do zimnych napojów, doskonale sprawdzające się podczas przyjęć. Szklanki bez ucha zajmują też mniej miejsca, więc nie będzie problemu z uporządkowaniem ich większej ilości. Należy jednak pamiętać, że nie każde szklanki bez ucha nadają się do przechowywania jedna w drugiej. Niekiedy wkładanie jednej szklanki w drugą powoduje ich zaklinowanie. Jak je wtedy rozdzielić? Wystarczy do górnej szklanki nalać zimnej wody a dolną włożyć do naczynia z ciepłą wodą. 

Poza klasycznymi modelami z uchem lub bez, do ciepłych i zimnych napojów, wyjątkowy kształt mają też szklanki przeznaczone do alkoholu. Wysokie i wyprofilowane to wersja do piwa. Niskie oraz efektownie żłobione w szkle idealnie nadają się do podawania whisky. Takie szklanki dla kogoś, kto jest smakoszem wyszukanych trunków będą też świetnym prezentem na różne okazje.

Upominek w postaci szklanek spodoba się również smakoszom kawy. Wysoka, z lekko zwężającym się dołem dedykowana jest do kilkuwarstwowej latte macchiato. Mała i zgrabna to z kolei szklanka do picia espresso. Szklana filiżanka to naczynie, w którym śmiało możemy serwować aromatyczną herbatę. 

Kieliszki

Tym, którzy cenią mocniejsze trunki potrzebne są kieliszki. Ich wielkość i kształt zazwyczaj zależy od rodzaju trunku, jaki chcemy pić. I tak, kieliszek do szampana jest wysoki i wąski. Kieliszek do wódki jest niewielki, czasami ma również nóżkę. Najpopularniejsze są kieliszki do białego i czerwonego wina. Pierwsze z nich powinno być serwowane w kieliszku wysokim, smukłym, który swoim kształtem przypomina tulipana, co pozwala wzmocnić intensywny smak trunku. Czerwone wino podaje się w niższym, za to w szerszym niż w przypadku białego wina, kieliszku. Jego większa powierzchnia potrzebna jest do odpowiedniego napowietrzenia trunku.

Karafki

Karafki to specjalne naczynia do przechowywania i nalewania różnych napojów. Klasyczne, proste kształty karafki nadają się do serwowania wody, soków i innych napojów, które pijemy na co dzień. Z kolei bardziej oryginalne kształty, z efektywnie zdobioną linią szkła są charakterystyczne dla karafki, w której przechowuje się alkohole np. whisky. Takie modele posiadają często szczelne, stylowe zamknięcie. Dzięki niemu szlachetne trunki na dłużej zachowają intensywny smak i aromat. 

Dlaczego warto wybierać szklane akcesoria?

Wydawać by się mogło, że szklane produkty w kuchni będą mało praktyczne. Szkło kojarzy się bowiem z kruchością i łatwiejszym potłuczeniem w porównaniu z innymi materiałami. Jednak szklane akcesoria mają mnóstwo zalet. Oto niektóre z nich:

  •       szklane naczynia nadają się zarówno do gorących jak i zimnych napojów, są uniwersalne
  •       przez szklane naczynia widać wszystko, a więc łatwiej określić, co jest w środku lub przygotować efektowne, kolorowe napoje
  •       szkło wykorzystywane do produkcji akcesoriów kuchennych staje się coraz bardziej wytrzymałe (np. szkło kryształowe, pozbawione odcieni  szarości, żółci czy zieleni)
  •       szklane opakowania i inne produkty są ekologiczne, można je ponownie przetwarzać
  •       szkło jako materiał wykorzystywany w kuchni jest obojętny chemicznie, nie ma w sobie szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z żywnością
  •       ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie podwójnej ścianki np. w szklance lub dzbanku, co tworzy ostatecznie ciekawy efekt wizualny