Szklanki do napojów - nowoczesne, klasyczne, dziecięce

Filtruj według

Kategorie

więcej... mniej

Cena

3 110

Producenci

więcej... mniej

Szklanki w zastawie stołowej

Szklankina przełomie lat przeszły dużą metamorfozę. Ascetyczne w starożytności, od średniowiecza delikatnie zdobione, by w czasach współczesnych występować w wielu różnorodnych modelach. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez szklanek. W końcu to podstawowe naczynie do serwowania napojów na co dzień i od święta. Jednak szklanka szklance nierówna. Ich różnorodność pod względem wykonania i kształtu jest bardzo duża, dlatego decydując się na wybór konkretnego modelu, trzeba kierować się ich uniwersalnością lub określonym przeznaczeniem. 

Z czego wykonuje się szklanki? 

Jak sama nazwa wskazuje, szklanki są wykonane ze szkła. Na ogół jest to odmiana sodowo-wapniowa, składająca się z sody, wapnia i krzemionki. Ma uniwersalny charakter, choć nie wykazuje dużej wytrzymałości, niekiedy może mieć też różne odcienie (żółty lub zielony). Szklanki wysokiej jakości, często o dekoracyjnym wyglądzie, są wykonane ze szkła kryształowego. Cechuje się ono dużą trwałością, a jednocześnie efektownym wykończeniem. Powierzchnia kryształu jest perfekcyjnie przejrzysta, bez żadnych przebarwień. To oznacza, że szklanki ze szkła kryształowego doskonale sprawdzają się jako stylowy prezent na różne okazje.

Rodzaje szklanek

Szklanki różnią się od siebie pod kilkoma względami. Występują w wielu formach i sposobach wykończenia. Szklanki mogą być przeznaczone do konkretnego napoju. To, jakie wybierzemy, zależy więc głównie od indywidualnego gustu, ewentualnie funkcji, jaką naczynie ma spełniać. Na wyjątkowe okazje warto kupić modele zdobione. Gdy szklanki będą używane na co dzień, lepiej wybrać wersje proste, czyli łatwe w czyszczeniu i wygodne np. z uchem lub grubym dnem.

Biorąc pod uwagę wygląd i wykończenie, można wyróżnić kilka podstawowych rodzajów szklanek:

  •       Szklanki z uchem – są najbardziej wygodne i uniwersalne. Nadają się do serwowania gorących napojów, szczególnie kawy i herbaty. 
  •       Szklanki w nowoczesnej formie – humorystyczny napis, grafika czy odważny kolor sprawia, że takie szklanki odzwierciedlają zabawny charakter ich właściciela. Są one często wykorzystywane jako prezent dla najbliższych.
  •       Szklanki szlifowane – ich dominującą cechą jest dekoracyjny wygląd. Piękne, szlifowane ornamenty na powierzchni szkła doskonale pasują do podniosłych uroczystości i wyjątkowych przyjęć. 
  •       Szklanki z podwójną ścianką – w ostatnich latach zyskują na popularności nie tylko ze względu na wyższą trwałość, ale również ciekawe walory wizualne.

Szklankimożna również podzielić pod względem przeznaczenia. W zależności od konkretnego napoju wyróżnia się:

  •       Szklanki do herbaty – oprócz prostych, klasycznych modeli, często posiadają ucho lub szeroką podstawę, dbającą o stabilność naczynia. Wiele wersji tego typu jest niskich, czasami są też wyposażone w dodatkową podstawkę. 
  •       Szklanki do kawy – ich wielkość zależy od rodzaju kawy. Espresso podawane jest w małych szklankach, z kolei do cappuccino (latte) używa się wysokich modeli, by pomieściły wszystkie składniki. Do serwowania kawy często używa się wersji z podwójną ścianką lub silikonową przykrywką, aby utrzymać właściwą temperaturę napoju. 
  •       Szklanki na alkohol – w szklankach podaje się również alkohol, najczęściej whisky lub drinki. W pierwszym przypadku najlepiej sprawdzają się modele szlifowane, efektownie zdobione lub z masywną, grubą podstawą. Drinki powinny być z kolei serwowane w wysokich lub szerokich szklankach, aby znalazło się w nich miejsce zarówno na mieszane napoje, jak i korzystnie wpływające na smak trunku kostki lodu.

Jak dbać o szklanki?

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy producent konkretnego modelu dopuszcza mycie w zmywarce. W innym przypadku szklankę można szybko zniszczyć. Dotyczy to szczególnie wersji ze zdobieniami lub modeli wykonanych z delikatnego kryształu. Szklanki ze szlachetnego szkła kryształowego najlepiej myć w ciepłej wodzie z odrobiną octu, wycierając je do czysta miękką ściereczką, która nie porysuje powierzchni naczynia.