Akcesoria barmańskie

Akcesoria barmańskie

Kategorie
Producent

Zabawa napojami

Domowe przyjęcia to doskonała okazja, by zaprezentować się z jak najlepszej strony jako gospodarz domu. Perfekcyjnie przygotowane atrakcje i poczęstunek z pewnością będą powodem do dumy. A okazji do zorganizowania imprezy jest mnóstwo – urodziny, rocznice, zaręczyny, parapetówki, karnawał i mnóstwo innych powodów do tego, by spotkać się w gronie najbliższych. Jeśli chcesz zrobić na nich wrażenie, musisz porzucić nudne i oklepane pomysły. Teraz liczy się oryginalność. Atrakcyjnie podane napoje i drinki z pewnością na długo pozostaną w pamięci gości. W końcu chodzi o to, by zorganizowane przez Ciebie przyjęcie było wyjątkowe i niezapomniane. Aby to uzyskać, potrzebne Ci są akcesoria barowe, czyli kilka gadżetów, dzięki którym zaserwujesz napoje w oryginalny sposób.  

 

Akcesoria barmańskie

Chcąc zaimponować swoim gościom podczas przyjęć, będą potrzebne Ci odpowiednie narzędzia. Akcesoria barmańskie mogą sprawić, że serwowanie napojów będzie wygodniejsze a ich podanie bardziej efektowne. Co warto mieć w kuchni, by przyjęcie było bardziej urozmaicone? Na jakie akcesoria barowe się zdecydować?

  •        Foremki do lodów – to absolutna podstawa. Jednak poza klasycznymi kostkami, warto mieć w kuchni foremki w innych kształtach – kółka, gwiazdki, serduszka, zwierzątka. Te akcesoria barowe są praktycznie w każdym sklepie, a więc cechuje je łatwa dostępność i ogromna różnorodność form. A im oryginalniejszy kształt lodu do napojów, tym większe zaskoczenie gości.
  •        Kolorowe łyżki – łyżki, podobnie jak słomki, są idealnym wykończeniem drinków i napojów. Dzięki nim można wymieszać składniki. Ich kolor powinien być dopasowany do tego, który ma napój, by stworzyć harmonijną całość.
  •        Tłuczek barmański – przydaje się do szybkiego skruszenia lodu. Mając taki gadżet masz wpływ na to, jakiej wielkości lodu użyjesz do zrobienia drinka czy urozmaicenia napoju.
  •        Szczypce do lodu – ułatwiają nabieranie lodu z przygotowanego wcześniej naczynia. Szczypce są wygodne i higieniczne.
  •        Lejek do warstwowych koktajli – kolorowe napoje czy drinki są najbardziej efektowne a ten gadżet pozwala takie przyrządzić w kilka chwil. Specjalnie ułożona końcówka lejka umożliwia nalewanie kolejnych warstw bez ich mieszania, dzięki czemu ostateczny wygląd napoju jest bardziej kolorowy i ciekawy.
  •        Szablony do cappuccino – niewielkie karty, na których umieszczono kwiatowe lub jakieś bardziej oryginalne wzory. Trzymając je nad pianką, wystarczy delikatnie posypać cappuccino kawą lub kakao, by je fantazyjnie ozdobić.

 

Organizując imprezę, nie można zapominać o innych, przydatnych gadżetach. Bardzo praktyczne będą specjalne miseczki na sosy. Najlepiej, by były w różnych kolorach, żeby można było je łatwo rozróżnić. Ciekawą propozycją są małe miseczki, przypinane do boku talerza – jest to rozwiązanie bardzo wygodne, ponieważ Twoi goście będą mieć pod ręką wszystkie przekąski wraz z przygotowanymi do nich sosami.

Coś, co z pewnością przyda się na każdym przyjęciu to znaczniki do szklanek lub znaczniki do kieliszków. Występują one w formie kolorowych gumeczek / przyssawek, które umieszcza się na boku szklanki lub na nóżce kieliszka. Dzięki ich różnorodności barw i kształtów, można łatwo rozpoznać naczynie, z którego pije dany gość. Jest to bardzo pomocne szczególnie wtedy, gdy na przyjęciu jest dużo osób.

 

Profesjonalne akcesoria barowe

Oprócz tych prostych gadżetów, które warto mieć przygotowując imprezę, są również takie akcesoria barmańskie, które przeznaczone są do bardziej wyszukanych trunków jakim jest wino czy szampan. Wśród nich możemy wyróżnić:

  •        Napowietrzacz do wina – można go spotkać w formie plastikowej nakładki na butelkę. Dzięki specjalnej końcówce, podczas nalewania czerwonego lub białego wina, trunek zostaje napowietrzony, przez co ma bardziej głębszy i wyrazisty smak.
  •        Krążek zabezpieczający przed kapaniem – umieszcza się go na szyjce butelki, nieco niżej od samego czubka, by odstawione po nalewaniu wino nie ściekało po ściance.
  •        Termometr do wina – umieszczony na butelce, po około 30 sekundach może wskazać temperaturę, jaką ma wino. Jeśli chodzi o białe wino, temperatura białego wina słodkiego powinna mieć około 5-12 stopni, białego wina wytrawnego 8-16 stopni. Czerwone wino słodkie najlepiej schłodzić do temperatury 8 – 12 stopni a czerwone wytrawne ma mieć około 10-15 stopni. 
  •        Lejek sprężynujący – zrolowany lejek wsadza się do szyjki butelki, by wystawał na około 3 cm. Dzięki temu podczas nalewania wino nie będzie kapać.
  •        Zamknięcie do szampana – nakładka, która pozwala szczelnie zamknąć butelkę, by na dłużej zachować świeżość musującego trunku.
  •        Szczotka do dekanterów – jest to specjalna, elastyczna szczotka do czyszczenia profesjonalnych, szerokich naczyń do napowietrzania wina. Mają one długą szyjkę, przez co trudniej je umyć. Z taką szczotką jest to zadanie o wiele łatwiejsze.