Deski do krojenia

Deski do krojenia

Producent

Deski do krojenia – podstawowe wyposażenie kuchni

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak deska do krojenia jest nam niezbędna przy przygotowywaniu potraw. To proste narzędzie ma wiele funkcji, dlatego solidnej deski nie może zabraknąć w kuchennej przestrzeni.

Podstawowym zadaniem deski jest oczywiście ochrona blatu. Wszelkie zarysowania powstałe podczas krojenia sprawią, że jego powierzchnia będzie wyglądać nieestetycznie i szybciej się zniszczy. Deski do krojenia dbają również o właściwą higienę. Krojone produkty nie mają podczas przygotowywania styczności z zabrudzoną powierzchnią, dzięki czemu uchronisz żywność przed różnymi bakteriami. Deski do krojenia stanowią też doskonałe ułatwienie pracy. Posiekane produkty wygodnie przeniesiesz i przesypiesz do garnka, nie robiąc wokoło bałaganu.

W domu warto mieć kilka desek lub deski dwustronne – jedna strona przeznaczona do krojenia np. mięsa, druga do produktów suchych typu chleb czy warzyw. Jest to bardzo ważna kwestia jeśli chodzi o higienę. Bakterie z surowego mięsa, które przenoszą się na deskę a nawet na nasze dłonie, mogą znaleźć się na innej żywności krojonej na tej samej powierzchni i nie poddawanej obróbce termicznej. Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym a nawet groźnymi komplikacjami zdrowotnymi. By tego uniknąć należy przestrzegać tych zasad:

  1.      Do mięsa i pozostałych produktów zawsze używamy innych desek.
  2.      Często myjemy i dezynfekujemy powierzchnię deski, najlepiej po umyciu przetrzeć ją połówką cytryny lub roztworem z wody i sody.
  3.      Deski do krojenia trzeba wycierać do sucha, ponieważ wilgoć sprzyja namnażaniu się bakterii.

 

Rodzaje desek do krojenia

Wybór desek do krojenia jest ogromny. Różnią się od siebie materiałem, kształtem, barwą. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety, dlatego przed zakupem, warto poznać cechy najpopularniejszych typów desek:

  1.      Plastikowa – lekka i poręczna. Plastikowa powłoka nie wchłania wody, dlatego nie rozwijają się w niej bakterie. Jej zaletą jest łatwość w czyszczeniu i możliwość mycia w zmywarce. Do zakupu plastikowej deski może zniechęcać fakt, że jest ona bardzo podatna na zarysowania, przez co często trzeba ją wymieniać. Na szczęście ceny takich desek nie są zbyt wysokie.
  2.      Drewniana – są trwałe, solidne i naturalne. Ich powierzchnia nie rysuje się i nie powoduje tępienia noży. Są dość wymagające, ponieważ trzeba dokładnie je myć i suszyć, by w szczelinach i zakamarkach nie rozwijały się bakterie. Nie można ich myć w zmywarce, ponieważ z nadmiaru wody drewno mogłoby popękać lub się wygiąć. Aby wydłużyć trwałość drewnianej deski należy ją regularnie (co 2-3 tygodnie) konserwować specjalnym olejem mineralnym.
  3.      Bambusowa – znakomita alternatywa dla drewna. Bambus to materiał równie trwały a jednocześnie bardziej lekki. Bambusowe deski do krojenia są godne polecenia również dlatego, że są ekologiczne a ich powierzchnia nie wchłania dużej ilości wody co przyśpiesza wysychanie i zmniejsza ryzyko rozwijania się bakterii. 

 

Deski do krojenia, które warto mieć

Kupując akcesoria do kuchni chcesz, by były one maksymalnie praktyczne. Jeśli chodzi o deski do krojenia, warto zwrócić uwagę na cechy, dzięki którym stanie się ona jeszcze bardziej przydatna i wygodna w użytkowaniu. Oto jakie właściwości powinna mieć deska idealna:

Wgłębienie na brzegach deski – ich funkcją jest zbieranie nadmiaru wody i soku w jednym miejscu, by ułatwić krojenie oraz nie pobrudzić blatu. Podobny efekt mają deski z lekko pochyloną powierzchnią – sok i woda zbiera się w zagłębieniu.

Silikonowe wykończenie – silikonowa ramka czy stopki sprawiają, że deska nie będzie się ruszać podczas krojenia.

Dwustronna powierzchniadeski do krojenia, których obie strony są przeznaczone do krojenia są bardziej praktyczne, zajmują mniej miejsca niż dwie oddzielne deski.

Oznaczenie żywności – przydatną cechą niektórych desek jest rysunek produktu – wędlin czy warzyw, dzięki którym łatwiej zapamiętać co można na ich powierzchni pokroić.

Podwyższone brzegi – dzięki nim nic nie wysypie się ani nie wyleje poza deskę.

Wypustki na desce – pozwalają utrzymać krojoną żywność w miejscu.

Funkcja składania – możliwość złożenia boków deski znacznie ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów.

Wygodny uchwyt – pokrojona żywność nie jest bardzo ciężka, ale poręczny uchwyt z pewnością ułatwi użytkowanie deski.

Wersja dla dzieci – deski do krojenia dla dzieci najlepiej, gdy mają wesoły rysunek umieszczony na powierzchni lub oryginalny wygląd np. kształt owocu lub warzywa. Te cechy z pewnością zachęcą dziecko do używania deski.