nowoczesny design modny, różowy...
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak deska do krojenia jest nam niezbędna przy przygotowywaniu potraw. To proste narzędzie ma wiele funkcji, dlatego solidnej deski nie może zabraknąć w kuchennej przestrzeni.
Podstawowym zadaniem deski jest oczywiście ochrona blatu. Wszelkie zarysowania powstałe podczas krojenia sprawią, że jego powierzchnia będzie wyglądać nieestetycznie i szybciej się zniszczy. Deski do krojenia dbają również o właściwą higienę. Krojone produkty nie mają podczas przygotowywania styczności z zabrudzoną powierzchnią, dzięki czemu uchronisz żywność przed różnymi bakteriami. Deski do krojenia stanowią też doskonałe ułatwienie pracy. Posiekane produkty wygodnie przeniesiesz i przesypiesz do garnka, nie robiąc wokoło bałaganu.
W domu warto mieć kilka desek lub deski dwustronne – jedna strona przeznaczona do krojenia np. mięsa, druga do produktów suchych typu chleb czy warzyw. Jest to bardzo ważna kwestia jeśli chodzi o higienę. Bakterie z surowego mięsa, które przenoszą się na deskę a nawet na nasze dłonie, mogą znaleźć się na innej żywności krojonej na tej samej powierzchni i nie poddawanej obróbce termicznej. Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym a nawet groźnymi komplikacjami zdrowotnymi. By tego uniknąć należy przestrzegać tych zasad:
Wybór desek do krojenia jest ogromny. Różnią się od siebie materiałem, kształtem, barwą. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety, dlatego przed zakupem, warto poznać cechy najpopularniejszych typów desek:
Kupując akcesoria do kuchni chcesz, by były one maksymalnie praktyczne. Jeśli chodzi o deski do krojenia, warto zwrócić uwagę na cechy, dzięki którym stanie się ona jeszcze bardziej przydatna i wygodna w użytkowaniu. Oto jakie właściwości powinna mieć deska idealna:
Wgłębienie na brzegach deski – ich funkcją jest zbieranie nadmiaru wody i soku w jednym miejscu, by ułatwić krojenie oraz nie pobrudzić blatu. Podobny efekt mają deski z lekko pochyloną powierzchnią – sok i woda zbiera się w zagłębieniu.
Silikonowe wykończenie – silikonowa ramka czy stopki sprawiają, że deska nie będzie się ruszać podczas krojenia.
Dwustronna powierzchnia – deski do krojenia, których obie strony są przeznaczone do krojenia są bardziej praktyczne, zajmują mniej miejsca niż dwie oddzielne deski.
Oznaczenie żywności – przydatną cechą niektórych desek jest rysunek produktu – wędlin czy warzyw, dzięki którym łatwiej zapamiętać co można na ich powierzchni pokroić.
Podwyższone brzegi – dzięki nim nic nie wysypie się ani nie wyleje poza deskę.
Wypustki na desce – pozwalają utrzymać krojoną żywność w miejscu.
Funkcja składania – możliwość złożenia boków deski znacznie ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów.
Wygodny uchwyt – pokrojona żywność nie jest bardzo ciężka, ale poręczny uchwyt z pewnością ułatwi użytkowanie deski.
Wersja dla dzieci – deski do krojenia dla dzieci najlepiej, gdy mają wesoły rysunek umieszczony na powierzchni lub oryginalny wygląd np. kształt owocu lub warzywa. Te cechy z pewnością zachęcą dziecko do używania deski.