Miski

Miski

Producent
KOLOR

Wielofunkcyjne miski

Kto z nas nie ma w swojej kuchni prostej a przy tym niezwykle praktycznej miski? Bez niej niektóre czynności kuchenne stałyby się o wiele bardziej problematyczne. Miska pełni rolę uniwersalnego pomocnika w kuchni. Przydaje się na każdym etapie gotowania: przygotowywania produktów, ich obróbki a na końcu również serwowania. Są również bardzo pomocne w przechowywaniu żywności. Wystarczy, że wybrane produkty czy gotowe dania umieścisz w misce i szczelnie owiniesz folią spożywczą. Dzięki temu zachowają one świeżość na dłuższy czas a Ty lepiej zorganizujesz swoje gotowanie.

Wygląd kuchni współcześnie odgrywa bardzo ważną rolę a dobrze dobrane miski mogą pełnić funkcję świetnej ozdoby. Odpowiedni wybór koloru miski lub ciekawy wzór sprawi, że przestrzeń kuchenna stanie się bardziej atrakcyjna pod względem wizualnym. Mocne kolory wprowadzą do wnętrza nutę świeżości a oryginalne grafiki np. kwiatowe przyciągną zainteresowanie każdego gościa.

Ciekawie wykończone miski, które staną się dekoracją kuchni mogą być doskonałym prezentem. Stylowym i praktycznym jednocześnie. Każda pani lub pan domu, których pasją jest gotowanie ucieszy się z takiego przydatnego upominku.

 

Rodzaje misek

Szukając odpowiedniej miski do kuchni kierujemy się głównie jej przeznaczeniem – do czego ma być używana. Ta kwestia w dużej mierze zależy od wielkości, kształtu oraz materiału, z jakiego jest wykonana. Ze względu na wykonanie, miski można więc podzielić na:

Plastikowe – ten rodzaj misek ma wiele zalet – są lekkie, często posiadają specjalną podstawę w silikonowym wykończeniu, by miska była stabilna oraz występują w bardzo wielu kształtach i kolorach, minusem jest większa podatność na uszkodzenia np. pęknięcia.

Metalowe – są wytrzymałe ze względu na wykonanie ze stali nierdzewnej, odznaczają się także lekkością i tym, że można je łatwo oczyścić.

Emaliowane – są solidne i trwałe a ponadto nie ulegają korozji, ich zaletą jest też łatwość w czyszczeniu i możliwość zakupu w zestawie z praktyczną pokrywką.

Szklane – idealnie nadają się do przygotowywania i efektownego serwowania potraw mimo, że materiał szkła jest bardziej podatny na uszkodzenie czy stłuczenie niż w przypadku innych modeli.

Porcelanowe – miski wykonane z porcelany są trwałe, ale wykorzystuje się je głównie do serwowania potraw ze względu na ich walory dekoracyjne. Pięknie ozdobione znakomicie dopełnią uroczyście zastawiony stół.

 

Miska jako gadżet

Podstawowym zadaniem miski jest pomoc przy przygotowywaniu lub przechowywaniu potraw. Jednak aby spełnić oczekiwania coraz bardziej wymagających kupujących, producenci wymyślają ciekawe modele misek, które mają wyjątkowe zastosowanie, zachowując jednocześnie swoją uniwersalną praktyczność. Do takich gadżetów można zaliczyć:

  •        Miseczki do dipów – aromatyczne sosy coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Nie tylko na co dzień, ale także podczas spotkania ze znajomymi czy większego przyjęcia. Ten gadżet będzie idealny na takie okazje. Zestaw kilku niewielkich miseczek w stylowym, zgrabnym kształcie sprawi, że domownicy i nasi goście będą mieć pod ręką smaczne dipy, idealnie uzupełniające smak serwowanych potraw.
  •        Miseczki na przekąski – to podobne zestawy jak miseczki do dipów. Drobne przekąski na imprezę czy na co dzień dobrze jest umieścić w takich niewielkich miskach. Będą wtedy atrakcyjnie zaserwowane a Ty zachowasz idealny porządek.
  •        Miska silikonowa – silikonowe wykończenie miski sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna i wygodna w użyciu. Zaletą takiego modelu jest też możliwość użycia w piekarniku i kuchence mikrofalowej.
  •        Misy do zadań specjalnych – dobrym przykładem jest np. misa do ciasta drożdżowego, która posiada szczelną pokrywkę, dzięki której można łatwiej przygotować taki wypiek.
  •        Miski w różnych kształtach – doskonale sprawdzają się podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Pasują również do uroczystych obiadów. Najciekawsze są ceramiczne miski zdobione np. motywem kwiatowym lub w oryginalnym kształcie liścia lub owocu.