Przybory kuchenne

Przybory kuchenne

Producent
KOLOR

Przybory kuchenne, czyli narzędzia ułatwiające gotowanie

W kuchni każdy pomocnik jest na wagę złota. Przyda się tam wszystko, co sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze, wygodniejsze, przyjemniejsze. Z drobnymi czynnościami każdy sobie poradzi, jednak przy wyciskaniu, otwieraniu, miażdżeniu czy siekaniu i bardziej skomplikowanych zajęciach przyda się narzędzie specjalnie do tego przeznaczone. To nie tylko ułatwi pracę w kuchni, ale jednocześnie zaoszczędzi Twój cenny czas. Pyszne potrawy oraz drobne przekąski wraz z odpowiednimi przyborami kuchennymi przyrządzisz szybko i wygodnie.

 

Przegląd przyborów kuchennych

Przyglądając się wyposażeniu kuchni, można wyróżnić przybory kuchenne, które stanowią jego absolutną podstawę. Bez nich ciężko wykonać czynności, wykonywane podczas przygotowywania obiadu czy deserów. Jakie przybory kuchenne powinien mieć każdy, kto uwielbia gotować?

Wyciskacz – sprawdza się w rozdrabnianiu i odciskaniu soków. Wyciskacz do czosnku, czyli inaczej praska pozwala na szybkie rozdrobnienie czosnku i dodanie go do potrawy, co uwolni jego intensywny aromat. Wyciskacz do owoców przyda się do przygotowania domowej roboty soków z cytrusów.

Otwieracz – dzięki niemu nie musisz męczyć się z odkręcaniem konserw, napojów, słoików czy butelek. Z otwieraczem w ciągu kilku chwil wygodnie otworzysz wszystko, co jest Ci potrzebne w kuchni.

Młynki do przypraw – najczęściej używany do soli i pieprzu. Sięgając po takie przybory kuchenne, mechanicznie lub za pomocą ręcznego obrotu uzyskasz świeżo rozdrobnione przyprawy, które mają wtedy intensywniejszy smak niż w przypadku gotowych mieszanek.

Tarki – to niezwykle uniwersalny pomocnik. Występują w wielu modelach, które różnią się od siebie wielkością oczek lub rozstawem otworów. Bez niej nie utrzesz sera, warzyw i wielu innych produktów. Są specjalne tarki do kratkowania, plasterkowania, przecierania oraz do konkretnych składników np. cebuli lub do przygotowania klusek (typu gnocchi). Dobrym wyborem są tarki z pojemnikiem, wygodnym uchwytem lub kilkoma stronami z różnej wielkości otworami.

Moździerze – te przybory kuchenne o długiej tradycji, które sprawdzają się do dziś. Ręczne rozdrabnianie przypraw za pomocą miseczki i tłuczka delikatnie uwolni ich intensywny aromat.

Dziadek do orzechów – nieco zapomniany dziś gadżet ciągle przydaje się w kuchni. Te narzędzia mają różne formy, lecz bardzo ułatwiają rozdrabnianie wielu typów orzechów. Warto go mieć, jeśli orzechowe desery często pojawiają się na naszym stole.

 

 

Przybory kuchenne do zadań specjalnych

Przybory kuchenne przybierają różne formy – oprócz tych najprostszych w ofercie wielu sklepów znajdziemy też narzędzia specjalnego przeznaczenia. Są to urządzenia, z pomocą których przygotujemy konkretne składniki. Ich uniwersalność jest mniejsza, jednak są nadal produktami wysoce praktycznymi i przydatnymi w kuchni. Warto zastanowić się nad ich zakupem szczególnie wtedy, gdy konkretną czynność, którą ułatwia nam urządzenie, robimy dość często np. używamy owoców z pestkami, robimy makarony, mielimy mięso.

Drylownica – ręczne pozbywanie się pestek z owoców jest bardzo czasochłonne. Tą czynność bardzo ułatwia drylownica. Jej specjalny mechanizm oczyści np. wiśnie, czereśnie czy oliwki z pestek a niektóre rodzaje umożliwią wygodne wycięcie wnętrza np. ananasa czy arbuza.

Maszynki do mięsa – z tym narzędziem rozdrobnienie mięsa będzie szybkie i proste. Kilka ruchów wystarczy, by przygotować dania wymagające dokładnie zmielonego mięsa.

Maszynki do makaronu – specjalny mechanizm takiego urządzenia pozwala na łatwe wykrojenie makaronu lub klusek o różnych szerokościach. Zaletą maszynki jest idealna precyzja w wałkowaniu i cięciu ciasta.

Szatkownice – przybory kuchenne przeznaczone do krojenia warzyw, sera, ziół i innych produktów spożywczych. Mają różne końcówki – ostrza, które różnią się od siebie w zależności od tego, w jaki sposób ma zostać pokojony wybrany składnik. Szatkownice to również specjalne krajalnice do jajek czy okrągłe siekacze z możliwością ręcznego rozdrabniania.