Akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne

Producent
KOLOR

Twoja kuchenna pomoc

Kuchnia dobrze wyposażona to kuchnia z wieloma praktycznymi akcesoriami. Gotując używamy zwykle nie tylko garnków i sztućców, ale też wielu narzędzi, które przyrządzenie dania bardzo ułatwiają. I taki jest zamysł tworzenia tego typu narzędzi kuchennych. Mają one sprawić, że przygotowywanie oraz serwowanie potraw będzie wygodne, proste, przyjemne – stanie się wręcz zabawą kolorem i smakiem.

 

Akcesoria kuchenne – które kupić?

Niektóre są z nami od pokoleń, inne są prawdziwą nowością na rynku. Akcesoria kuchenne były i będą potrzebne każdemu, kto gotuje na co dzień czy też od święta. Dzięki nim mieszanie, nabieranie, nalewanie, przewracanie, obieranie i mnóstwo innych czynności jest tak łatwe i szybkie. Bez czego nie obejdziesz się w kuchni?

  • Chochle lub nabieraczki – idealne do zup, sosów i płynnych produktów. Najlepiej mieć chochle w różnych rozmiarach, by je dostosować do konkretnego dania.
  • Łopatki lub łyżki – ułatwiają mieszanie i łączenie składników. Łopatki są pomocne przy przewracaniu mięs, odsączaniu tłuszczu, wyciąganiu makaronu typu spaghetti a nawet serwowaniu ciast czy deserów.
  • Tłuczki lub ugniatacze – bez nich nie przygotujesz tak łatwo kotletów i nie zrobisz pysznego puree z ziemniaków. Tłuczek powinien być solidnie wykonany, by być bezpieczny w użytkowaniu. Plastikowe tłuczki są lekkie i poręczne, lecz modele wykonane z drewna lub stali są bardziej wytrzymałe.
  • Durszlaki lub sitka – niezawodne w odcedzaniu makaronu, sałaty i innych składników, które chcesz odsączyć lub przepłukać pod bieżącą wodą. Zastosowań sitka jest mnóstwo, dlatego w każdej kuchni powinny być przynajmniej 2 lub 3 sztuki w różnych rozmiarach.
  • Obieraczki lub trzepaczki – obieranie nożem może sprawiać wiele trudności, dlatego praktyczna obieraczka ułatwia to zadanie. Sprawia, że skórka jest cienka, dlatego po obraniu owoc lub warzywo jest większe niż przy użyciu noża. Trzepaczka sprawdzi się w ubijaniu piany lub mieszaniu składników.
  • Miarki – bez nich nie odmierzysz idealnie składników do dania lub deseru, co może zepsuć ostateczny efekt. Lepiej mieć pewność, co do dokładnych proporcji.

Chochla, tłuczek czy sitko to podstawowe wyposażenie kuchni. Jednak w dobie innowacyjnych rozwiązań pojawia się wiele nowości w kwestii akcesoriów kuchennych. Można do nich zaliczyć gadżety takie jak:

  • Nakłuwacz do mięsa, dzięki któremu czerwone mięso po przygotowaniu zachowuje jeszcze większą soczystość i miękkość.
  • Łopatka z termometrem lub wagą to gadżety, które ułatwiają przyrządzenie dania w idealny sposób, zachowując odpowiednie proporcje i temperaturę.
  • Lejek do słoików, który ma szerokość idealnie dostosowaną do ich wielkości. Ułatwia napełnianie słoika domowymi przetworami lub płynnymi składnikami, dbając o czystość kuchni.
  • Wykrawaczki do oryginalnego krojenia i obierania warzyw lub owoców. Ich użycie gwarantuje efekt zaskoczenia i zachwytu całym daniem.
  • Akcesoria ułatwiające krojenie owoców i warzyw typu krajarka do jabłek, wykrawacz do miąższu arbuza czy wykrawacz do szypułek truskawek.
  • Akcesoria wielofunkcyjne np. ubijak do przyrządzania różnych pianek czy pęseta z różnymi końcówkami oszczędzają miejsce w kuchni a przy tym są przydatne w wielu sytuacjach.

 

Akcesoria kuchenne do dekorowania dań

Oprócz tradycyjnych narzędzi w kuchni wymienionych wyżej, można spotkać się z nowoczesnymi akcesoriami, które będą pomocne w etapie końcowym, czyli podczas wykańczania i dekorowania. To całkiem innowacyjne podejście do dań jest wynikiem wzrastających wymagań ludzi nie tylko co do  smaku potraw, ale i ich atrakcyjności pod względem wizualnym.

  • Akcesoria kuchenne, które mają takie przeznaczenie to np. foremki do formowania potraw. Mają one różne kształty (półkole, stożek, gwiazda, serce). Wystarczy umieścić w nich wybrane składniki i odcisnąć na talerzu. W ten sposób ryż, marchewka czy inne warzywa lub desery będą mieć oryginalną formę.  
  • Do ozdabiania potraw idealnie sprawdzi się zestaw do carvingu. Znajdziemy w nim specjalne dłutka do wykrawania warzyw i owoców w sposób dekoracyjny. Z ich pomocą można zamienić zwykłą marchewkę w piękny kwiat a ogórka w delikatny liść, które na talerzu będą wyglądać zjawiskowo.
  • Jeśli cenisz oryginalność, spodobają Ci się radełka z ozdobnymi końcówkami. Posłużą one do wykrawania makaronu, pierogów oraz innych ciast lub mas w sposób oryginalny i bardzo efektowny.
  • Do dekorowania ciast i deserów przyda się nawet zwykła łyżka do lodów. Można nią nabrać czy to składniki dania (ryż, ziemniaki surówkę), czy to masę do deseru i stworzyć ostatecznie pięknie prezentującą się z wyglądu potrawę. 

 

Akcesoria kuchenne a zdrowa żywność

Nowoczesne akcesoria kuchenne nie tylko ułatwiają gotowanie. Dzięki nim możemy też sięgać po produkty zdrowe i smaczne, czyli własnoręcznie zrobione. Taką możliwość dają gotowe zestawy do samodzielnego przygotowania:

  1. sera, czyli zestaw miski, cedzaka, wieczka oraz płótna na ser
  2. chleba, czyli zestaw misy i specjalnej wkładki
  3. masła, czyli zestaw naczynia i umieszczonej w środku ubijaczki