Promocje

Praktycznie w Twojej kuchni

Istnieje wiele akcesoriów kuchennych, które można wykorzystać na różne sposoby. Pomysłowość przy przechowywaniu żywności czy gotowaniu jest niezwykle przydatna. Kto nie chciałby mieć w swojej kuchni gadżetów, które łączą kilka funkcji w jednym? Inspiracji w tej kwestii nie trzeba szukać daleko – najzwyklejsze folie i torebki spożywcze sprawdzą się doskonale w bardzo różnych sytuacjach!

 

Folie aluminiowe i ich zastosowanie

Folia aluminiowa to produkt, który można spotkać praktycznie w każdej kuchni. W zależności od danej potrzeby, jest naszym pomocnikiem w wielu sytuacjach. Ze względu na swoje właściwości, czyli materiał ograniczający dostęp powietrza, światła czy wilgoci, folie aluminiowe są niezastąpione w przechowywaniu żywności. Produkty, które owiniemy w folię tak, by lśniąca strona była na zewnątrz, dłużej zachowają świeżość, czy to w lodówce czy na kuchennym blacie. Folię często wykorzystuje się do zabezpieczenia końcówek bananów, co ma opóźnić ich psucie, wydłużając tym samym przydatność do spożycia.

Folie aluminiowe zastąpią pokrywkę. Przykryta zupa, jogurt czy inne danie po włożeniu do lodówki nie będzie roznosić zapachu i zachowa świeżość na dłużej. Zakryte folią wypieki czy dania pozostawione w kuchni lub na świeżym powietrzu nie wyschną i będą odizolowane od różnych owadów. 

Folie aluminiowe nadają się nie tylko do przechowywania, ale doskonale sprawdzają się również podczas pieczenia. Mogą pełnić funkcję praktycznego rękawa, który w piekarniku pozwoli przygotować mięso, ryby czy warzywa w sposób smaczny i zdrowy. Wystarczy pamiętać, aby folia w piekarniku była owinięta matową stroną na zewnątrz, by przepuścić jak najwięcej ciepła (lśniąca strona ciepło zatrzymuje w środku). Folia aluminiowa przyda się podczas pieczenia ciast. Można wyłożyć nią blachę do wypieków lub uformować z kilku warstw w taki sposób, by sama stała się naszą blachą i to w kształcie, jaki sobie tylko wymyślisz!

Folia aluminiowa to pogromca brudu i rdzy. W razie potrzeby wystarczy zwinąć ją w kulkę i użyć jej jako zmywaka, by usunąć z garnków uciążliwe zabrudzenia lub oczyścić daną powierzchnię z rdzy.

Jeśli musisz przenieść do wąskiego naczynia sypki produkt wystarczy, że utworzysz z folii lejek a przysypywanie będzie łatwe i szybkie.

Folia aluminiowa nie nadaje się do używania w mikrofalówce, ponieważ jest to niebezpieczne (mogą pojawić się iskry, jedzenie nie jest właściwie nagrzewane).

 

Folie spożywcze – do czego się przydadzą?

Oprócz tradycyjnej aluminiowej w naszych kuchniach goszczą również folie spożywcze. Mają one podobne właściwości. Świetnie zastępują pokrywki – okryte taką folią danie w garnku czy misie nie będzie uwalniać zapachu, zachowując świeżość i intensywny smak na dłużej. Folie spożywcze warto wykorzystywać do przechowywania mięs, wędlin, owoców, warzyw i innych produktów spożywczych. Dzięki swojej elastyczności doskonale dopasowują się do każdego kształtu, przez co skutecznie chronią żywność przed wyschnięciem.

Folie spożywcze będą pomocne podczas gotowania. Wystarczy doprawione mięso (np. kurczak) szczelnie zwinąć w folii, po obu stronach związując sznurkiem. Tak przygotowany produkt wystarczy umieścić w gotującej się wodzie. Po około pół godziny otrzymujemy smaczne, lekkie i zdrowe danie.

Folia spożywcza przyda nam się podczas sprzątania czy przeprowadzki. Kuchenne wyposażenie takie jak garnki, talerze czy kubki możemy zawinąć w folię podczas pakowania, by zmniejszyć ryzyko ich uszkodzenia czy porysowania.

Folie i torebki spożywcze warto mieć pod ręką podczas przygotowywania surowego mięsa. Wystarczy przykryć go folią lub torebką podczas tłuczenia, by woda i kawałki mięsa nie rozchlapały się na blacie lub jeszcze gorzej – na naszym ubraniu.

 

Wielofunkcyjne torebki na mrożonki

Ten gadżet, czyli torebki na mrożonki mimo, że przeznaczone są do mrożenia żywności (ułatwiają porcjowanie), sprawdzą się doskonale również jako zwykłe woreczki. Torebki na mrożonki mają bardziej wytrzymałą strukturę, dlatego można w nich umieścić produkty spożywcze bez obaw, że opakowanie się rozerwie. Torebki na mrożonki w formie kostek lodu wykorzystasz do zrobienia domowego wywaru, który zamrozisz w wygodnych porcjach i wykorzystasz, kiedy tylko chcesz. Wystarczy ostudzony rosół wlać do torebek i gotowe! Tak można też robić z wieloma innymi produktami – wlej do woreczka na kostki lodu kawę lub wodę z owocami czy ziołami a po wyjęciu zyskasz pyszny, mrożony napój, idealny na letnie upały.

 

Torebki śniadaniowe nie tylko na śniadanie

Nie masz pod ręką folii i woreczków? Żywność przechowasz lub wygodnie podzielisz na porcje, gdy wykorzystasz torebki śniadaniowe. Ich materiał jest ekologiczny, nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dostępny w sklepach papier śniadaniowy można wykorzystać jako papier do pieczenia, wyścielając nim formę do pieczenia i delikatnie natłuszczając masłem lub margaryną przed umieszczeniem w niej ciasta.