Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Pieczenie, czyli jak jeść smacznie i zdrowo

Piekarnik to jeden z podstawowych sprzętów, które należą do wyposażenia kuchni. Jego działanie oparte na równomiernej obróbce termicznej sprawia, że przyrządzone w nim potrawy są niezwykle smaczne, zachowując jednocześnie wiele wartości odżywczych.

Pieczenie jest metodą, którą wykorzystuje się bardzo często do przygotowywania dań z mięsa. Idealnie nadaje się także do przyrządzania potraw wegetariańskich. Sekret wyśmienitego smaku pieczonych mięs lub warzyw tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach oraz właściwym przygotowaniu produktów. W przypadku potraw mięsnych jest to marynowanie lub podsmażanie. Wcześniejsze namaczanie w oliwie i przyprawach zapewnia bardziej wyrazisty aromat i delikatność potrawy. Z kolei krótkie obsmażenie mięsa na patelni przed włożeniem go do piekarnika pozwala uzyskać intensywny smak i chrupiącą skórkę.

 

Akcesoria do pieczenia

Samo przygotowanie do pieczenia mięsa czy innych składników jest istotne, jednak równie ważne są też akcesoria, dzięki którym danie można wykończyć na różnorodne sposoby:

Folia aluminiowa – pieczenie w folii decyduje o tym, że potrawa jest bardziej lekkostrawna i zachowuje więcej składników mineralnych. Produkty należy piec tak, aby matowa warstwa była na zewnątrz, ponieważ przepuszcza ciepło. Błyszcząca powierzchnia w środku będzie dbała o zachowanie optymalnej temperatury dania.

Rękaw lub papier to pieczenia - dzięki nim przygotujemy potrawę bez dodatku tłuszczu. To rozwiązanie idealne dla osób, które są jeść lekko i smacznie.

Aluminiowe foremki do pieczenia – te akcesoria do pieczenia stanowią alternatywę dla tradycyjnych blach, są jednorazowe. Można w nich wygodnie upiec zapiekanki czy pasztety.

 

Pieczenie na słodko

Dzięki piekarnikowi możemy delektować się wieloma pysznymi ciastami i deserami. Przygotowywane na rozmaite sposoby słodkie dania są przecież ukoronowaniem rodzinnych spotkań, przyjęć czy uroczystych okazji.

Pieczenie ciast jest sztuką niełatwą i wymagającą. Ważny jest tu każdy etap przygotowań – od połączenia składników po uzyskanie odpowiedniej temperatury w piekarniku. Jeden błąd i słodkie dzieło może się nie udać. Aby sztukę przygotowania takich smakołyków opanować do perfekcji, trzeba mieć pod ręką odpowiednie akcesoria do pieczenia. Dzięki nim przyrządzanie jak i serwowanie ciast lub deserów będzie o wiele łatwiejsze.

 

Akcesoria do pieczenia ciast i deserów

Gadżety do pieczenia, które warto mieć w swojej kuchni są bardzo różnorodne. Idealne proporcje składników pozwoli uzyskać precyzyjna waga kuchenna. Do wyrabiania ciast przyda się z kolei solidna tortownica. Wałki, wykrawaczki i foremki to akcesoria do pieczenia, dzięki którym nadamy odpowiedni kształt słodkim smakołykom.  O właściwe przygotowanie składników zadba termometr oraz minutnik, które będą bardzo dokładnie wskazywać czas i temperaturę. Równe ważne w procesie pieczenia ciast czy deserów jest dekorowanie. To właśnie wtedy najczęściej przydaję się rozmaite gadżety, dzięki którym ostateczny wygląd popisowego, słodkiego specjału będzie zaskakujący i wyjątkowy. Akcesoria do dekorowania, które warto mieć w kuchni:

Woreczki do zdobienia / rękaw cukierniczy – niezastąpione w nakładaniu masy. Różne końcówki (dysze) udekorują ciasto lub deser oryginalnym wzorem.

Ołówki / łyżeczki / pisaki zdobiące – pozwalają na precyzyjne wykonanie ozdobnego wzoru. Działają podobnie jak rękaw cukierniczy – wystarczy nałożyć do środka masę i wyciskać według potrzeb.

Pieczątki do ciastek – specjalne wzory odciśnięte na cieście stworzą oryginalne, idealnie wykończone w każdym szczególe i detalu ciasteczka.

Foremki silikonowe – do dekoracji ciast i deserów można użyć foremek silikonowych ze wzorem cyferek, literek, zwierząt, serduszek czy innych kształtów. Wystarczy zalać je płynną czekoladą lub lukrem i poczekać aż stwardnieje, by zyskać oryginalne elementy ozdobne.

Dozownik do bitej śmietany – taki gadżet pozwoli uzyskać bardziej lekką i puszystą konsystencję bitej śmietany. Ułatwi też jej nakładanie na ciasto czy deser, zapewniając bardziej precyzyjne dekorowanie.

Pistolet do flambowania – urządzenie, dzięki któremu Twoje danie będzie wykończone jak w restauracji. Delikatny płomień tego gadżetu karmelizuje cukier na deserach, nadaje się do topienia serów czy wykończenia mięs i warzyw. Chcąc przygotować prawdziwy Crème brûlée koniecznie musimy mieć ten gadżet w kuchni.

Niezależnie od naszego doświadczenia w kuchni, zawsze dobrze jest mieć trochę więcej składników, jeżeli coś nam nie wyjdzie zawsze będzie można zacząć od nowa.