Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne

Producent

Naczynia żaroodporne – czy warto je mieć?

Różnorodność garnków w kuchni pozwala przygotować dania na wiele smacznych sposobów. Tak jest również w przypadku naczyń żaroodpornych. To akcesoria za pomocą których przygotujesz smaczne potrawy także w wersji lekkiej i mniej kalorycznej.

Naczynia żaroodporne różnią się od siebie materiałem, z jakiego są wykonane lub kształtem. Dzięki temu łatwo dopasujemy konkretny model do przyrządzanej potrawy. Najpopularniejsze są naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego. Zaletą takiego materiału jest nie tylko odporność na wysoką temperaturę. W szklanym naczyniu lepiej widać potrawę, co pozwoli lepiej ocenić na jakim jest etapie przygotowania, bez konieczności wyjmowania jej z piekarnika. Równie popularne są ceramiczne naczynia żaroodporne. Cechuje je trwałość, odporność na uszkodzenia oraz estetyczny wygląd, dlatego przyrządzone w naczyniu, gorące potrawy można podać od razu na stół. Solidność tych materiałów sprawia, że naczynia żaroodporne to inwestycja na lata.

Tego typu naczynia są warte polecenia także ze względu na walory zdrowotne. Przyrządzone w naczyniu żaroodpornym dania są pełne wartościowych składników. Ze względu na brak konieczności użycia tłuszczu, przygotowane w taki sposób potrawy są też bardziej lekkostrawne.

Naczynia żaroodporne to idealny wybór dla tych, którzy lubią szybko gotować. Użycie takiego naczynia pozwala na łatwe skomponowanie potrawy – wystarczy dobrze przyprawić mięso czy połączyć ze sobą składniki zapiekanki, by błyskawicznie przygotować pyszny obiad.

 

Naczynia żaroodporne a kształty

Zwykle naczynia żaroodporne kojarzą się z lekko opływowym, prostokątnym kształtem. To właśnie w takiej formie najwygodniej przygotowuje się różnorodne mięsa, zapiekanki czy ciasta. Jednak w odpowiedzi na zwiększające się wymagania gotujących, producenci proponują naczynia w coraz bardziej zróżnicowanym wykończeniu. I tak bez problemu kupimy już żaroodporne naczynia do pieczenia babki, płaskie i szklane naczynia do pieczenia tarty, okrągłe naczynia do pieczenia kurczaka czy wąskie formy na keks, pasztet czy chleb. Specjalny kształt naczynia żaroodpornego ułatwi przygotowanie konkretnego dania, dzięki czemu codzienne gotowanie może stać się bardziej różnorodne.

 

Jak kupować naczynia żaroodporne?

Wybór odpowiedniego naczynia żaroodpornego nie jest trudny. Najpopularniejsze, czyli szklane i ceramiczne posiadają odpowiednie właściwości, dzięki którym można je bez obaw używać w piekarniku. Jest jednak wiele innych cech naczyń żaroodpornych, które będą świadczyć o jeszcze większej trwałości i praktyczności. Kupując naczynia żaroodporne do swojej kuchni, należy zwrócić uwagę na konkretne właściwości:

- czy naczynie żaroodporne jest na tyle trwałe, że wytrzymuje gwałtowne zmiany temperatury

- powyższa cecha łączy się z możliwością wykorzystywania naczynia żaroodpornego do pieczenia w różnych piekarnikach (elektrycznych lub gazowych) a jednocześnie ich umieszczania w kuchence mikrofalowej, lodówce czy nawet w zamrażarce (nie trzeba brudzić wielu garnków, by danie przechować na później, zachowując jego świeżość)

- ważne, by wybrane naczynia żaroodporne były wykonane z materiału, który nie wchodzi w reakcję z żywnością oraz nie pochłania zapachu

- przy wyborze naczynia należy zwrócić uwagę na jego kształt – powinien być pozbawiony zbędnych zdobień oraz ostrych krawędzi, ponieważ te trudno dostępne miejsca przeszkadzają w dokładnym umyciu (przydatna jest też możliwość mycia w zmywarce)

- naczynia żaroodporne wyróżniające się wysoką praktycznością są wyposażone w poręczne, odpowiednio długie uchwyty, dzięki którym utrzymanie naczynia z potrawą jest bardziej bezpieczne i stabilne

- warto wybierać te naczynia, które posiadają pokrywki (szklane, ceramiczne, plastikowe), ponieważ dzięki nim potrawa szybciej się upiecze i będzie mieć intensywniejszy aromat (szybsze pieczenie to niższe rachunki)

- jeśli często gotujesz dania mięsne i zapiekanki w piekarniku, warto wybrać gotowy komplet złożony z kilku naczyń żaroodpornych - kilka dostępnych wielkości pozwoli lepiej dostosować rozmiar naczynia do dania, co istotnie wpływa na ostateczny efekt pieczenia.