Kokilki - różne rozmiary, atrakcyjne ceny

Filtruj według

Promocje

Kokilki idealne na desery i przystawki

Niewielkie, ale bardzo praktyczne – kokilki przydają się w wielu sytuacjach. W tych małych, okrągłych miseczkach zazwyczaj przyrządza się zgrabne porcje przekąsek i deserów. Kokilki ze względu na to, że służą do zapiekania, są wykonywane z materiałów odpornych na wysoką temperaturę, takich jak szło, ceramika, porcelana, a nawet silikon. Dzięki temu, że miseczki mają często dekoracyjny wygląd, po wyjęciu z piekarnika można je zaserwować od razu na stole. Dania wykonane z pomocą kokilki mogą być pomysłem na obiad dla całej rodziny, jak i wykwintną potrawą na wyjątkowe okazje.

Kokilki – jak je wykorzystać w kuchni?

Kokilki są przeznaczone do przygotowywania francuskiego crème brûlée lub delikatnego sufletu. Niewielki, zgrabny kształt miseczki sprawia, że można ją wykorzystać jako naczynie na sos do przekąsek. W większych kokilkach piecze się kilkuskładnikowe zapiekanki czy aromatyczne pasztety. Miseczki pasują do słonych przekąsek z jajkiem w roli głównej. Kokilki doskonale sprawdzają się też w pieczeniu muffinek. Przy wykonywaniu takich specjałów trzeba jednak nabrać odpowiednich umiejętności. Należy przede wszystkim dokładnie pilnować czasu, aby wnętrze potrawy czy deseru było przyrządzone bez przypalenia jego zewnętrznej warstwy.