Patelnie nieprzywierające - szeroki wybór w niskich cenach

Filtruj według

Cena

28 165

Producenci

więcej... mniej

Promocje

Patelnie nieprzywierające – wygoda w kuchni

W trakcie smażenia wiele rzeczy może spowodować przypalenie składników. Zbyt mało tłuszczu czy za mocno nagrzana powłoka wystarczą, aby potrawa nadmiernie się przypiekła. Z myślą o rozwiązaniu tego problemu powstały patelnie nieprzywierające. Ich powłoki mają różne nazwy, w zależności od producenta i zastosowanej technologii, jednak główna cecha jest wspólna. Patelnie nieprzywierające są nie tylko bardziej odporne na uszkodzenia, ale przede wszystkim umożliwiają smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. Jednocześnie dbają o to, aby składniki nie przykleiły się do rozgrzanej powierzchni. 

Jak używać patelni nieprzywierających?

Aby patelnia nieprzywierająca na długo zachowała swoje właściwości, należy ją odpowiednio użytkować. Z pewnością nie należy jej przegrzewać. Na ogół maksymalną temperaturą jest 230 ˚C, choć producent konkretnego modelu może określić też inne parametry. Ponadto nawet niewielka ilość tłuszczu lepiej zabezpieczy powłokę przed niszczeniem. Patelnie nieprzywierające dobrze jest myć ręcznie, nie w zmywarce, w której narażona na wysoką temperaturę, nadmiar wody i ciśnienie, mogłaby stracić swoje cenne właściwości. Powłoce typu non-stick szkodzi także gwałtowna zmiana temperatury np. podczas polewania gorącej powierzchni zimną wodą. Jeśli chcemy położyć na niej inną patelnię, należy oddzielić oba sprzęty miękką ściereczką czy ręcznikiem papierowym.