Patelnie tradycyjne - szeroki wybór w niskich cenach

Filtruj według

Cena

28 239

Producenci

więcej... mniej

Patelnie nieprzywierające – wygoda w kuchni

W trakcie smażenia wiele rzeczy może spowodować przypalenie składników. Zbyt mało tłuszczu czy za mocno nagrzana powłoka wystarczą, aby potrawa nadmiernie się przypiekła. Z myślą o rozwiązaniu tego problemu powstały patelnie nieprzywierające. Ich powłoki mają różne nazwy, w zależności od producenta i zastosowanej technologii, jednak główna cecha jest wspólna. Patelnie nieprzywierające są nie tylko bardziej odporne na uszkodzenia, ale przede wszystkim umożliwiają smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. Jednocześnie dbają o to, aby składniki nie przykleiły się do rozgrzanej powierzchni. 

Jak używać patelni nieprzywierających?

Aby patelnia nieprzywierająca na długo zachowała swoje właściwości, należy ją odpowiednio użytkować. Z pewnością nie należy jej przegrzewać. Na ogół maksymalną temperaturą jest 230 ˚C, choć producent konkretnego modelu może określić też inne parametry. Ponadto nawet niewielka ilość tłuszczu lepiej zabezpieczy powłokę przed niszczeniem. Patelnie nieprzywierające dobrze jest myć ręcznie, nie w zmywarce, w której narażona na wysoką temperaturę, nadmiar wody i ciśnienie, mogłaby stracić swoje cenne właściwości. Powłoce typu non-stick szkodzi także gwałtowna zmiana temperatury np. podczas polewania gorącej powierzchni zimną wodą. Jeśli chcemy położyć na niej inną patelnię, należy oddzielić oba sprzęty miękką ściereczką czy ręcznikiem papierowym. 

Patelnie granitowe – nowoczesny design i wysoka jakość w jednym

Stale zwiększająca się popularność patelni granitowych to zasługa wielu zalet, którymi cechują się te produkty. Najczęściej wykonane z aluminium i pokryte powłoką nieprzywierającą, zachowują odporność na odkształcenia, zarysowania czy inne uszkodzenia. Patelnie granitowe nagrzewają się równomiernie, a przy tym są łatwe w czyszczeniu. Powłoka jest nieprzywieralna, co oznacza, że potrawy można przygotować z minimalną ilością tłuszczu. Jest to cecha odpowiednia dla osób, które dbają o niskokaloryczność swojej diety.

Jak wybierać patelnie granitowe?

Patelnie granitowe występują w wielu wersjach, dlatego można łatwo wybrać taki model, który sprosta indywidualnym oczekiwaniom. Najważniejszym parametrem jest oczywiście wielkość, który należy dopasować do liczby domowników, czy przyjmowanych gości. Warto zwrócić uwagę na uchwyt – powinien być wygodny, nienagrzewający się i nie za krótki. Nie bez znaczenia jest też wysokość naczynia. Głębokie np. typu WOK, dobrze sprawdzą się w przyrządzaniu wieloskładnikowych dań. Istotną cechą jest grubość dna. Patelnie z cienką powłoką sprawdzą się w składnikach odpowiednich do szybkiej obróbki termicznej. Jeśli jednak w naczyniu przygotowywane są potrawy wymagające dłuższego smażenia czy duszenia, dno powinno być grube. Wielowarstwowa budowa pozwala na uzyskanie powierzchni dłużej utrzymującej ciepło. Praktyczne są też patelnie granitowe ze wskaźnikiem temperatury oraz pokrywką, dzięki której w naczyniu można dusić, a nawet gotować wybrane dania.