Patelnie WOK, żeliwne - głębokie, kute, na drewnianej desce

Filtruj według

Cena

24 199

Producenci

więcej... mniej

Patelnie WOK dla wymagających

Kojarzone najczęściej z kuchnią orientalną patelnie WOK stają się współcześnie naczyniami uniwersalnymi. Charakterystyczna jest przede wszystkim ich głębokość. Taka patelnia łączy możliwość smażenia z większą pojemnością odpowiadającą niekiedy średniej wielkości garnkowi. Duża powierzchnia oraz delikatnie zaokrąglona linia sprawia, że w naczyniu typu WOK można przygotować obiad dla całej rodziny, ale też danie dla jednej osoby i to w bardzo krótkim czasie. Proces smażenia, duszenia czy gotowania na tej patelni jest znacznie szybszy niż w przypadku klasycznych modeli. Krótka obróbka termiczna składników sprzyja przygotowaniu niskokalorycznych i bogatych w wartości odżywcze dań. Potrawy z patelni WOK są uznawane za niezwykle aromatyczne i bogate w smaku.

Co można przygotować w patelni WOK? 

WOK idealnie nadaje się nie tylko do dań kuchni azjatyckiej, ale również do potraw wieloskładnikowych. Ten typ patelni doskonale sprawdza się w duszeniu i gotowaniu mięsa oraz warzyw. W takim naczyniu często przygotowuje się w duże kawałki składników, co wcale nie przeszkadza w szybkim przygotowaniu całej potrawy. Patelnie WOK poleca się szczególnie w wersji z pokrywką, która przyśpiesza proces gotowania i dba o soczystość wszystkich elementów dania. 

Patelnie, które warto mieć w kuchni

Wybierając patelnie, najczęściej do wyboru są modele stalowe, ceramiczne, granitowe, żeliwne i tym podobne. Jednak dobrą alternatywą dla tych rodzajów są wersje z aluminium. Nie odbiegają one cechami od innych, popularnych patelni. Cechuje je powłoka zapobiegająca przywieraniu, odporność na uszkodzenia i zarysowania, równomierne nagrzewanie, czyli ogólnie wszystko to, co powinno mieć idealne naczynie do smażenia. Na ogół ten typ patelni wyróżnia się nowoczesnym, stylizowanym wyglądem. Jakie inne modele warto mieć w kuchni? Miłośnikom ryb polecana jest patelnia przeznaczona do smażenia takich składników. Cechuje je profilowana powierzchnia ułatwiająca proces przyrządzania różnych rodzajów ryb. 

Praktyczne patelnie – jakie mają cechy?

Patelnie do kuchni powinny wyróżniać się wieloma zaletami, by na co dzień były wygodne w użytkowaniu. Warto inwestować w zdrowie, dlatego cechą, której nie może zabraknąć w wybranym przez nas modelu to powłoka non-stick. Dzięki niej składniki nie przywierają, a dania są przygotowywane na minimalnej ilości tłuszczu, co znacznie obniża ich kaloryczność. Cenione są patelnie z wysokimi bokami, w których mieszanie wielu składników jest o wiele łatwiejsze. Przydatnym elementem w takich naczyniach jest odpinana rączka ułatwiająca przechowywanie oraz wskaźniki temperatury. Na ogół umieszczane są na dnie, ale są i modele, w których kolor zmienia jeden z elementów uchwytu. Sama rączka powinna być wykonana z materiału antypoślizgowego, który się nie nagrzewa. Jej kształt najlepiej, gdy jest wyprofilowany i posiada otwór umożliwiający zawieszenie patelni. Ważną informacją jest możliwość stosowania na wszystkich typach kuchenek, mycia w zmywarce, czy użycia w piekarniku, które wpływają na wszechstronne zastosowanie naczynia. Bez względu na rodzaj patelni, ułożone jedna na drugiej powinny być oddzielone od siebie miękką, filcową wkładką lub kawałkiem ręcznika papierowego, co ochroni ich powierzchnię przed zarysowaniem.

Wszechstronne patelnie żeliwne 

Solidne patelnie żeliwne stosowane są od pokoleń, zarówno w domach, jak i przez wyszkolonych szefów kuchni. Choć niekiedy ciężkie, będą naczyniem na lata. Do zalet takich patelni można zaliczyć również szybkie nagrzewanie się, a jednocześnie odporność na zarysowania. Ponadto ciepło równomiernie rozprowadza się po żeliwnym dnie, utrzymując wyższą temperaturę przez dłuższy czas. Patelnie tego typu mogą być umieszczone nawet w piekarniku. Dzięki temu pieczone danie można wyjąć prosto z urządzenia i podać na stół bez dodatkowego przekładania. Dodając do tego efektowny wygląd patelni żeliwnych, otrzymujemy naczynie do smażenia, zapiekania i serwowania kulinarnych specjałów, pełnych intensywnego aromatu.

Jak używać patelni żeliwnych?

Aby patelnie żeliwne jak najdłużej perfekcyjnie spełniały swoją funkcję, należy o nie odpowiednio zadbać. Przed pierwszym użyciem warto je zahartować, polewając powierzchnię gorącą wodą. Sama pielęgnacja naczynia na co dzień musi być delikatna. Patelnię żeliwną po użyciu myje się tylko ciepłą wodą – nie stosuje się detergentów, nawet zwykłego płynu. Po osuszeniu należy przetrzeć całą powierzchnię niewielką ilością tłuszczu np. masłem lub olejem, co ma zakonserwować i zabezpieczyć strukturę naczynia. Nie wolno również polewać zimną wodą rozgrzanej patelni, co mogłoby trwale ją uszkodzić, pozbawiając naturalnych właściwości.