Rondle kuchenne, szeroki wybór - niskie ceny

Filtruj według

Cena

26 250

Producenci

więcej... mniej

Najlepsze rondle kuchenne

Rondle kuchenne to naczynia, które są potrzebne z pewnością w każdej kuchni. Ich praktyczne właściwości są nieocenione. Łączą one właściwości zwykłych garnków oraz patelni. Ich cechą charakterystyczną jest długa rączka, przypominająca właśnie uchwyt od patelni. W każdym komplecie garnków powinien znaleźć się choć jeden rondel – jeśli będzie to produkt dobrej jakości, posłuży w naszej domowej kuchni przez długie lata. Warto jednak nieco dłużej zastanowić się nad wyborem rondla – zwróćmy uwagę, czy jest starannie wykonany, czy jest wyprodukowany z materiałów wysokiej jakości, oraz jak do tej jakości ma się jego cena. Nie zawsze najlepsze rondle kuchenne okazują się być najdroższe – często możemy spotkać bardzo dobre produkty w okazyjnych cenach. Możemy zdecydować się także na pewne niestandardowe rozwiązanie w postaci rondla z dwoma uchwytami. Drugi uchwyt umieszczony jest po przeciwnej stronie i jest dużo krótszy. Dzięki temu łatwiej jest w rondlu przygotowywać nasze ulubione potrawy bez ryzyka poparzenia się, gdy musimy garnek na przykład gdzieś przenieść. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie rondla wyposażonego w pokrywkę. Jeśli w standardzie nie ma pokrywki, możemy ją dobrać samodzielnie. Pamiętajmy jednak aby rozmiar pokrywki idealnie pasował do naszego rondla.

Jaki rondel wybrać?

Na rynku dostępnych jest obecnie bardzo wiele rodzajów garnków, w tym rondli. Możemy wybierać wśród różnych rozmiarów, designów, właściwości. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji oraz tego, czego akurat potrzebujemy w naszej kuchni. Na domers.pl oferujemy szeroki wybór produktów wysokiej jakości o niskich cenach. Różnorodna gama garnków pozwoli każdemu znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Rondle kuchenne ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to materiał bardzo popularny. Obecnie na rynku większość garnków jest produkowana właśnie ze stali nierdzewnej. Jeśli jest to dobrej jakości stal, wówczas garnki takie mogą okazać się bardzo trwałymi oraz wytrzymałymi naczyniami. Rondle kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej to bardzo odporne na zarysowania, wgniecenia oraz inne uszkodzenia garnki. Z łatwością możemy je wyczyścić, nawet za pomocą dość silnych detergentów. Gotując potrawy w rondlach ze stali nierdzewnej, możemy być niemal pewni, że nie będą one przywierały do dna garnka. Jest to bardzo istotne podczas przygotowywania posiłków. Przywieranie ich może okazać się dość irytujące dla samego kucharza. Warto pamiętać, aby decydować się tylko na dobrej jakości stal. W garnkach ze stali nierdzewnej wątpliwej jakości, przechowywane długo jedzenie może nabierać specyficznego, metalicznego smaku. Jest to dość nieprzyjemne dla degustatora naszych dań. Ewidentnym minusem rondli kuchennych wykonanych ze stali nierdzewnej jest jednak to, że wolno się nagrzewają.

Rondle kuchenne ceramiczne

Aluminiowe rondle kuchenne, w przeciwieństwie do rondli ze stali nierdzewnej, dość szybko ulegają nagrzewaniu. Dzięki temu z pewnością zaoszczędzimy cenny czas. Jest to ważne przede wszystkim dla osób, które dość dużo czasu spędzają w kuchni na przygotowywaniu posiłków dla rodziny. Każda minuta wydaje się wtedy być na wagę złota. Rondle aluminiowe są bardzo lekkimi garnkami. Bardzo ciekawe jest to, że w garnkach aluminiowych nie wolno przygotowywać tak zwanych kwaśnych potraw, czyli na przykład bigosu. Podczas ich gotowania w rondlach aluminiowych wytwarzają się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Dlatego też powinniśmy unikać gotowania tego typu posiłków w garnkach wykonanych z aluminium. Rondle aluminiowe są stosunkowo tanie, jednak też dość nieodporne na wszelkie zarysowania. Plusem jest jednak to, że możemy do ich czyszczenia używać silniejszych detergentów – z garnkami nie powinno stać się wówczas nic złego.

Rondle kuchenne żeliwne

Rondle wykonane z żeliwa to jedne z najlepszych dostępnych na rynku. Przez to jednak ich cena również jest dużo wyższa, niż na przykład garnków ze stali nierdzewnej. Ich dobra jakość powoduje jednak, że są one warte swojej ceny. Rondle żeliwne dość wolno się nagrzewają, jednak kiedy już to nastąpi, bardzo długo trzymają ciepło. Dzięki temu posiłki w nich przygotowywane nie stygną szybko – długo zatrzymują swoją temperaturę. Rondle żeliwne mogą być używane nawet w piekarnikach. Są one jednak dosyć ciężkie – na pewno dużo cięższe niż garnki wykonane z aluminium. Kiedy musimy je często przenosić, jest to dość niewygodne. Są to jednak rondle bardzo solidne, trwałe i wytrzymałe. Możemy być pewni, że dobrej jakości garnkami żeliwnymi będziemy cieszyć się przez bardzo długi czas. Jest to więc inwestycja bardzo opłacalna.

Rondle kuchenne wykonane z miedzi

Miedziane rondle to również jedne z najlepszych dostępnych na rynku. Ich cena, tak jak garnków żeliwnych, jest jednak dość wysoka. Są one również bardzo ciężkie. Miedziane rondle jednak bardzo szybko nagrzewają się, a później utrzymują ciepło. Dzięki temu nasze potrawy nie będą szybko stygły. Wiele osób wybiera garnki wykonane z miedzi przede wszystkim dlatego, że ich wygląd jest niezwykle designerski i nietypowy.