Chlebak - Pojemniki na chleb

Chlebak - Pojemniki na chleb

Producent
Materiał

Chleb na polskim stole

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu chleb na polskich stołach był prawdziwą świętością. Traktowano go z należytym szacunkiem, jako dar plonów i efekt ludzkiej, ciężkiej pracy. Dziś pojemniki na chleb np. chlebak, wypełnione są sklepowymi produktami o nie zawsze korzystnym dla naszego zdrowia składzie. Co to oznacza? Jak wskazują współczesne statystyki, Polacy jedzą coraz mniej chleba. W ostatnich latach notuje się stały spadek ilości kupowanego pieczywa. Dlaczego tak cenny kiedyś bochenek chleba dziś coraz rzadziej trafia na polski stół? Winę za to przypisuje się bogaceniu społeczeństwa – mamy więcej pieniędzy na jedzenie poza domem np. w restauracjach. Jest to również wynik większej świadomości Polaków odnośnie zdrowej żywności. Zdecydowana większość piekarni stawia na ilość a nie jakość (pieczywo z polepszaczami lub barwnikami, produkowane na bazie mrożonego ciasta przechowywanego przez wiele miesięcy), dlatego zniechęceni tym faktem kupujemy bardziej rozważnie lub po prostu pieczemy chleb samodzielnie. Wielu ludzi przygotowując swoją dietę, eliminuje pieczywo (białe z węglowodanami) zapominając, że inne odmiany np. razowe z różnymi dodatkami są świetnym źródłem witamin i minerałów. Po części zmniejszenie ilości spożywanego chleba jest także winą braku reklamy i promocji zdrowego pieczywa.

 

Domowy chleb

Tradycja wypieku chleba ma wspaniałą historię. Nasi dziadkowie używali do tego swoich wyjątkowych pieców – opalanych węglem lub drewnem, ozdobionych pięknym kaflami. Wypiekany z ich pomocą chleb smakował wyjątkowo. Każdy bochenek był doskonale wypieczony i duży, by starczyło dla całej rodziny. Zmiana trybu życia m.in. ciągły brak czasu sprawił, że najszybciej i najwygodniej jest kupić chleb z pobliskiego marketu. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasz chlebak z takim pieczywem może być szkodliwy. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z lokalnych piekarni, które kultywują tradycję wypieków na zakwasie lub przygotowanie chleba we własnym domu. Własnoręcznie wykonane pieczywo to nie tylko pewność co do zastosowanych składników, ale też ogromna satysfakcja. Dlaczego więc tak mało osób piecze chleb w domu? Może się wydawać, że cały proces zajmuje mnóstwo czasu. W rzeczywistości czas przygotowania ciasta (w zależności od rodzaju) potrzebującego naszego wkładu jest bardzo niewielki. Wiele etapów – dojrzewanie ciasta czy jego pieczenie nie wymaga zbyt dużej uwagi, dlatego te momenty można przeznaczyć na inne zajęcia.

Jakie chleby najczęściej są wypiekane w domu? Zwykle bazują na drożdżach lub zakwasie. Te pierwsze są mniej czasochłonne. Wystarczy zmieszać delikatnie ocieploną, przesianą mąkę (dowolny rodzaj – tortowa, pełnoziarnista, żytnia itp.) z drożdżami, letnią wodą, szczyptą soli i wyrobić z nich ciasto. Powinno się go przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by zwiększyło swoją objętość. Po około dwóch godzinach można wypiekać chleb w piekarniku przez przynajmniej 1h. Chleby na zakwasie mają jednak bardziej wyjątkowy smak, choć są nieco trudniejsze w przygotowaniu. Zakwas robi się kilka dni – do litrowego słoika nalewamy pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody i pół szklanki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w miejscu, w którym jest ciemno i ciepło. Przez następne 5 dni, codziennie dodajemy tyle samo mąki i wody. Później zakwas jest gotowy do przyrządzenia chleba. Należy go wymieszać z mąką i ciepłą wodą, by otrzymać zaczyn, który z kolei po jednym dniu wyrastania łączymy z mąką, ciepłą wodą i odrobiną soli. Po kilku godzinach odpoczynku ciasta i zwiększania jego objętości pieczemy, otrzymując nasz upragniony, pyszny chleb. Podczas przygotowywania tego specjału nie zapomnijmy o zdrowych dodatkach takich jak ziarna czy zioła.

 

Jak przechowywać chleb?

By wydłużyć świeżość pieczywa najczęściej stosuje się pojemniki na chleb np. chlebak. Ich różnorodność jest bardzo duża. Chlebak to już nie tylko otwierany, drewniany lub metalowy pojemnik, to również stylowa puszka lub naczynie z deską, które stają się ozdobą kuchni. Pojemniki na chleb dobrze chronią pieczywo przed wilgocią, jednak należy pamiętać o ich regularnym czyszczeniu, by w środku nie rozwijały się bakterie i pleśń. W chlebaku można umieścić też kawałek jabłka, który wydłuży świeżość umieszczonego w środku chleba czy bułek. Zanim pieczywo znajdzie się w pojemniku, najlepiej zawinąć go w lniany woreczek lub ściereczkę z naturalnego materiału, by zapobiec szybkiemu wysychaniu. Chleb można mrozić – najlepiej podzielić go na kromki i wyjąć tyle, ile w danej chwili potrzeba. Pieczywo po rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i podgrzać w piekarniku. Suchy chleb idealnie nadaje się na grzanki lub zapiekanki a z czerstwej bułki zrobisz bułkę tartą lub wykorzystasz ją jako dodatek do kotletów mielonych.