Słoiki i butelki

Słoiki i butelki

Kategorie
Producent
KOLOR

Słoiki w kuchni

Słoiki i butelki to akcesoria, których nie może zabraknąć w kuchni. Doskonale sprawdzają się w różnych sytuacjach, m.in. ułatwiając przechowywanie żywności.

O wysokiej przydatności słoików świadczy ich długa historia. Już w starożytności do przechowywania żywności czy napojów używano glinianych naczyń (amfor), które później zastąpiły słoje, z czasem zmieniając się we współczesne słoiki. Ich prostota i praktyczność jest niezastąpiona w kuchni. Szczelne zamknięcie powoduje, że wszelkie produkty umieszczone w środku dłużej zachowują świeżość.

Różnorodność wykonania słoików jest obecnie bardzo duża. Tradycyjne modele, czyli szklane słoiki z metalowymi zakrętkami są nadal bardzo popularne. Łatwo dostępne są również takie, które w całości wykonane zostały ze szkła. Słoiki wraz z zakrętką mogą być także ceramiczne, co przekłada się na ich bardziej estetyczny wygląd. Szklane słoje posiadają też wieczko z tworzywa sztucznego – lekkiego, lecz mniej podatnego na uszkodzenia niż metal. Bardzo przydatnym elementem jest guma, którą umieszcza się niekiedy na brzegu zakrętki – ma ona zapewnić lepszą szczelność całego słoika, w którym bez obaw można przechowywać płynne produkty.

Słoiki są nadzwyczaj praktyczne. Świetnie nadają się do przechowywania kawy czy herbaty, ponieważ ograniczony dostęp powietrza pozwoli zachować świeżość i intensywność obu produktów. W słoikach warto umieścić przyprawy z tych samych powodów – ich głęboki aromat tak ważny w doprawianiu każdej potrawy można zatrzymać na dłużej. W słoikach można przechowywać również różne dania – pozostałe z obiadu lub specjalne przygotowane na późniejszą okazję. Wystarczy poddać je procesowi wekowania. Na czym ono polega? Na początku należy wyparzyć słoik i zakrętkę, a następnie wytrzeć je do sucha. Później wlewamy do środka gorące danie, pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni pod pokrywką. Należy pamiętać, by przed zamknięciem brzegi słoika były czyste. Zalane słoje można postawić na stole do góry dnem – po ostygnięciu ze środka nie powinno się nic wylewać a właściwie zabezpieczona zakrętka jest zassana. Weki można przechowywać kilka tygodni w lodówce, choć składniki takie jak czosnek, szpinak czy cebula sprawiają, że danie może się szybko zepsuć nawet w szczelnym słoiku. Przed otwarciem takiej weki obowiązkowo sprawdzamy, czy wieczko nie jest wybrzuszone – jeśli tak, słoik stracił szczelność i potrawa może być już nieprzydatna do spożycia.

Najważniejszą i od dawna stosowaną funkcją słoika jest przechowywanie przetworów. I tak najczęściej znajdują się w nich kompoty, kiszone lub marynowane warzywa, dżemy, marmolady i wiele innych. Korzyści z posiadania własnych przetworów jest mnóstwo – to idealna i o wiele zdrowsza alternatywa dla produktów ze sklepu, które często zawierają niekorzystnie wpływające na nasze zdrowie substancje. Robiąc swój dżem czy kiszone ogórki mamy kontrolę nad składnikami. Gdy warzywa i owoce z przetworów pochodzą z własnej działki stanowią potężną dawkę witamin, którą możemy dostarczyć swojej rodzinie przez cały rok, bez względu na sezon. Słoiki i butelki, w których znajdą się domowe specjały opisane karteczką z nazwą i datą mogą być świetnym dodatkiem do prezentu.  

 

Słoiki jako dekoracja

Oprócz tego, że słoiki są bardzo przydatne w kuchni, idealnie nadają się też do wykonania efektownej ozdoby. Po odpowiednim pomalowaniu, udekorowaniu naklejkami, sznurkiem lub materiałem, słoik staje się zgrabnym wazonem lub świecznikiem. To też doskonałe miejsce do przechowywania drobiazgów lub przyborów szkolnych czy biurowych. W wielu sklepach można kupić słoiki do przechowywania słodyczy lub w formie niewielkiej szklanki. Słoiki staną się piękną dekoracją, gdy umieścimy w nich pamiątki z podróży np. muszelki, kamyki czy zdjęcia.

Butelka, czyli alternatywa dla słoika

Słoiki i butelki idealnie nadają się do przechowywania płynnych produktów. Butelki mają równie szerokie zastosowanie jak słoiki. Długie i wyprofilowane doskonale pasują do przechowywania oleju czy octu. Poręczne i zgrabne butelki z napojami to nieodłączny element spaceru, wycieczki czy podróży. Współcześnie lubimy dbać o zdrowie, dlatego bardzo często sięgamy po wodę mineralną. Jednak plastikowe butelki to dodatkowe śmieci, dlatego najlepszym rozwiązaniem są butelki sportowe wielokrotnego użytku. Często posiadają one specjalny filtr czy wyciskacz, dzięki czemu zwykłą wodę czy napój możemy wzbogacić aromatem zdrowych dodatków – owoców czy ziół.