Kawa Ziarnista

Kawa Ziarnista

Kawa na świecie

Kawa jest jednym z największych surowców handlowych na świecie. Uprawia się ją w kilkudziesięciu krajach na świecie. Największym jej producentem jest Brazylia. Odmiany kawy uprawiane w różnych krajach różnią się między sobą smakiem, aromatem i intensywnością. Ich właściwości zależą od gleby na której rośnie kawowiec, sposobu uprawy, a także intensywności nasłonecznienia. Oczywiście są to różnice bardzo subtelne, wyczuwalne dla wytrawnych smakoszy. Kawy z różnych krajów mają zatem swoje specyficzne właściwości. Kawy brazylijskie są łagodne, delikatne, pozbawione goryczki i kwaskowatości. Niektóre gatunki pochodzące z tego kraju charakteryzują się nutką czekoladowego posmaku. Wietnam, kolejny wielki producent tego surowca, wyspecjalizował się w uprawie odmiany robusta, która w przeciwieństwie do dominującej na rynku arabiki jest kawą o ostrzejszym smaku i większej zawartości kofeiny. Karmelowym, „dymnym” aromatem odznaczają się kawy z Gwatemali, również uprawiane na glebach wulkanicznych. Na wyróżnienie zasługuje także kawa z Etiopii, w której można zbierać nawet ziarna dziko rosnące. Jest to kawa o owocowym posmaku i kwiatowym aromacie. Kawy z Kenii, kraju o klimacie monsunowym, wyróżnia posmak wina. Większość najlepszych kaw świata pochodzą jednak z Kolumbii, gdzie uprawia się ja na żyznych wulkanicznych glebach. Są to kawy o wyjątkowym orzechowym lub karmelowym posmaku. Jednakże najdroższa kawa świata, Blue Mountain, jest uprawiana na Jamajce.

Na smak i aromat kawy ma wpływ wielkość jej ziaren. Zasada jest prosta – im większe ziarno, tym więcej w nim smaku i aromatu. Dlatego za wykwintne kawy uznaje się pochodzącą z Meksyku pikantną odmianę „Elephant” oraz owocowa kenijska „AA”.

Ziarna arabiki i robusty

Odmiany kawy dzielimy na arabikę i robustę. Różnią się one między sobą smakiem, intensywnością i zawartością kofeiny. Arabika to kawa delikatniejsza, o mniejszej niż robusta zawartości kofeiny. Odmiany te można jednakże rozpoznać także po wyglądzie ziaren. Ziarna arabiki są duże, płaskie, z charakterystyczną bruzdą w kształcie litery S. Robusta odznacza się ziarnami mniejszymi o prostej bruździe. Robusta jest odporniejsza na szkodniki i choroby.

Kawa ziarnista – jaką wybrać?

Kawa ziarnista ma tę wielką zaletę, że na długo zachowuje swój intensywny smak i aromat. Wytrawni miłośnicy kawy, którzy równie wysoko cenią smak i zapach tego szlachetnego napoju, będą usatysfakcjonowani kawą świeżo mieloną. Osoby, dla których picie i parzenie kawy jest rytuałem, powinny wybrać zatem kawę ziarnistą. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren (informacja o tym podana jest na opakowaniu). Kawy jasnopalone zachowują swój naturalny aromat, lekko kwaśny posmak i nie są zbyt intensywne. Kawa ziarnista palona w stopniu medium odznacza się nieco intensywniejszym aromatem i smakiem. Natomiast ziarna ciemnopalone tracą kwaśny posmak, nabierają głębokiego, gorzkiego smaku i aromatu. Trzeba pamiętać, aby przechowywać kawę w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie traciła ona swoich właściwości.

Mielenie kawy

Nie da się zaparzyć kawy w ziarnach. Kawa ziarnista musi zatem przed zaparzeniem zostać rozdrobniona. Zanim zdecydujemy się na ten rodzaj kawy, powinniśmy zaopatrzyć się w sprzęt do jej mielenia. Najlepszym rozwiązaniem, ale też najbardziej kosztownym, jest zakup ekspresu do kawy z wbudowanym w środku elektrycznym młynkiem. Młynek rozdrabnia kawę w odpowiednim stopniu, dostosowanym do możliwości ekspresu. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, należy zaopatrzyć się w ręczny lub elektryczny młynek. Wybierając to urządzenie powinniśmy wziąć pod uwagę to, czy rozdrabnia ono ziarna równomiernie (kawa powinna mieć postać regularną) oraz czy podczas mielenia nie następuje podgrzewanie kawy. Podwyższenie temperatury wpływa niekorzystnie na ziarna. Tracą one swoje właściwości, specyficzny smak i aromat. Do mielenia kawy nie nadają się zatem młynki ostrzowe, które siekają ziarna na nierównomierne kawałki i podnoszą ich temperaturę. Lepsze będą młynki żarnowe. Ścierają one ziarna, nie tnąc ich. Mogą zmielić kawę w różnym stopniu w zależności od sposobu parzenia, jaki wybierzemy.

Nasza oferta: kawa ziarnista sklep online

W ofercie sklepu domers.pl znajdują się różne rodzaje kawy: kawa rozpuszczalna, kawa mielona, kawa ziarnista Sklep online pozwoli Państwu dokonać zakupu szybko i wygodnie, bez konieczności wychodzenia z domu, zatem z ogromną oszczędnością czasu. Zakupy w naszym sklepie są łatwe i przyjemne. Posiadamy w asortymencie szeroki wybór kaw z różnych plantacji świata, unikalne mieszanki arabiki i robusty. Każdy z naszych produktów został starannie opisany. Przy zdjęciach umieszczono informację o kraju pochodzenia kawy, stopniu jej palenia, aromacie, intensywności oraz informację podstawową: czy jest to kawa mielona czy kawa ziarnista Sklep online domers.pl ponadto oferuje swoje produkty w bardzo korzystnych cenach. Mogą Państwo zatem zrobić satysfakcjonujące zakupy szybko, bezpiecznie i tanio. Serdecznie zapraszamy.