10 wskazówek jak właściwie mrozić żywność

Opublikowany : 2022-08-25 13:44:30
Kategorie : W kuchni

10 wskazówek jak właściwie mrozić żywność

Spis treści:









Mrożenie żywności – dlaczego warto?

Mrożenie żywności to jedna z najlepszych metod przechowywania produktów. Od wieków stosowano różne techniki schładzania artykułów spożywczych (np. w piwnicach, zasypywanie lodem), aby wydłużyć ich świeżość. Współcześnie mrożenie żywności to proces bardzo prosty, który niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim:

  • Jest to doskonały sposób na oszczędzanie. Owoce i warzywa z własnego ogródka (albo własnoręcznie upieczony chleb) możemy jeść przez dłuższy czas – mniej zakupów w sklepie. To z kolei pozwala zmniejszyć wydatki na żywność.
  • Mrożenie jest ekologiczne. Dzięki niemu dbamy o środowisko, sprawiając, że nie marnujemy żywności. Jeśli mamy za dużo produktów w lodówce, wystarczy część z nich zamrozić, aby się niepotrzebnie nie zepsuły.
  • Mrożenie jest uniwersalne – sprawdza się w przypadku wielu produktów, nie tylko owoców i warzyw. Warto przechowywać w zamrażarce również mięso, ryby, chleb, surowe ciasto, zioła, grzyby, a nawet gotowe dania i potrawy.
  • Mrożenie to metoda, która hamuje rozwój bakterii, choć nie sprawia, że znikają. Jednocześnie produkty przechowywane w bardzo niskiej temperaturze nie tracą cennych składników odżywczych.
  • Dzięki zamrożeniu sezonowych, letnich owoców i warzyw można cieszyć się ich smakiem również w zimie.


Dlaczego warto mrozić żywność?


Jak właściwie mrozić żywność – 10 najlepszych rad

Mrożenie wydaje się banalnie proste. Po prostu to, co mamy w lodówce, wrzucamy do woreczka a później do zamrażalnika. W rzeczywistości jest w tej czynności wiele ważnych kwestii, które należy wziąć pod uwagę. W innym wypadku zamrożone produkty mogą być niewłaściwie zabezpieczone, a w ostateczności nawet niezdatne do spożycia. Oto wskazówki, jak właściwie mrozić żywność:

  1. Produkty spożywcze im szybciej zostaną zamrożone, tym więcej witamin i wartościowych składników odżywczych zachowają.
  2. Do mrożenia należy używać specjalnych torebek lub pudełeczek próżniowych, ponieważ każdy produkt musi być zabezpieczony przed kontaktem zamrażarką.
  3. Najlepiej mrozić produkty, dzieląc je na małe porcje – wtedy nie trzeba rozmrażać większej ilości produktu tylko jego wybraną część.
  4. Zanim woreczek z produktem znajdzie się w zamrażarce, powinno się go delikatnie złożyć i usunąć powietrze ze środka.
  5. Zawsze należy opisać każdy woreczek – z informacją, co w nim jest i z datą zamrożenia.
  6. Można najpierw rozsypać pojedynczo owoce lub warzywa na tacce i włożyć do zamrażalnika, a następnie, kiedy każdy element będzie schłodzony, przesypać całość do woreczka (owoce i warzywa nie będą się wtedy tak mocno sklejać).
  7. Im niższa temperatura mrożenia, tym dłużej można przechowywać żywność.
  8. Przed mrożeniem owoców trzeba je dokładnie umyć i wytrzeć ściereczką do sucha (np. po myciu usuwamy szypułki truskawek).
  9. Przed mrożeniem warzyw trzeba je obrać, umyć, pokroić, na końcu dokładnie wysuszyć, a niektóre zblanszować, czyli zanurzyć najpierw w gorącej, a potem lodowatej (np. kalafior, marchew, brokuły).
  10. Produkty płynne podczas mrożenia zwiększają objętość, dlatego nie powinno się napełniać pojemników do samego końca (należy zostawić „zapas”).


Jak rozmrażać żywność?


Czego nie można mrozić?

Zaletą mrożenia jest fakt, że przechowywać w bardzo niskich temperaturach można bardzo wiele produktów. Jednak tutaj są pewne wyjątki. Do mrożenia nie nadają się:

  • Wybrane produkty spożywcze np. majonez, śmietana ser żółty, mascarpone, banany itp.
  • Produkty, które zostały już wcześniej zamrożone, a później rozmrożone.
  • Żywność, która się już psuje – mrożenie nie zabije bakterii i nie sprawi, że po rozmrożeniu produkt będzie znowu świeży (na pewno straci wiele wartościowych składników odżywczych).

 

Jak mrozić produkty spożywcze?


Jak prawidłowo rozmrażać żywność?

Rozmrażanie żywności nie powinno przebiegać gwałtownie. Jeśli tak będzie, można stracić kontrolę nad jakością produktu. Najlepiej robić to w sprawdzony sposób:

  • Owoce i warzywa dodajemy bezpośrednio do przygotowywanej potrawy.
  • Zamrożone dania doprowadzamy do zagotowania.
  • Produkty z zamrażarki można zalać chłodną wodą.
  • Żywność może być rozmrażana również po umieszczeniu w lodówce (powolny i bezpieczny proces rozmrażania).
  • Do rozmrażania można użyć mikrofalówki lub piekarnika ze specjalnym programem do tego przeznaczonym.

 

Co robić z mrożonkami? 

Co można zrobić z mrożonkami?

Zamrażanie też może być pomysłowe. Można tworzyć specjalne zestawy produktów, przechowując je razem lub rozmrażać w mniej oczywisty sposób. Oto najciekawsze propozycje:

  1. Mrożenie to idealny sposób na wcześniejsze przygotowanie porcji kilku wybranych warzyw na zupę.
  2. Można też wybrać konkretne owoce i je połączyć w woreczku podczas mrożenia, aby zyskać zestaw odpowiedni do deserów (doskonałe rozwiązanie na zimę).
  3. Zamrożone owoce można dodać do wody w lecie zamiast klasycznego lodu – nie tylko ochłodzi napój, ale też nada mu przyjemnego posmaku.
  4. Świeże zioła zamrożone w formie posiekanej są odpowiednie do przechowywania w pudełeczku. Można je umieścić w zamrażarce formie listków umieszczonych w foremce silikonowej. Listki zalewamy oliwą z oliwek – wystarczy później dodać kostkę do przygotowywanego dania.

 

Udostępnij