Jak dekorować tort?

Opublikowany : 2021-02-09 13:18:31
Kategorie : W kuchni

Jak dekorować tort?

Jest tak wiele okazji do zrobienia tortów. Piecze się je nie tylko na urodziny. Wyjątkowy wypiek uświetni też wszelkie rocznice, powitania, pożegnania, uroczystości typu chrzciny, komunia, czy ślub. Miłośnicy tortów robią je jako prezent dla bliskich, a nawet na co dzień, jako dodatek do kawy. Niezależnie od okoliczności, ciasto powinno być nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentować. Umiejętne wykończenie tortu może zdziałać cuda – w końcu je się również oczami! Zastosowanie odpowiednich akcesoriów czy użycie specjalnych narzędzi sprawi, że tort zrobiony w domu będzie wyglądał jak prawdziwy specjał z cukierni!

Akcesoria do dekorowania

Jest wiele narzędzi, które stworzone są po to, aby ułatwić tworzenie pięknych, efektownych tortów. Użycie takich akcesoriów może się kojarzyć z produktami dla profesjonalistów. Zdecydowana większość z nich jest jednak prosta w obsłudze i nie trzeba mieć specjalnych zdolności, aby efekt zdobienia był zadowalający. Ze względu na dużą różnorodność przyborów do dekorowania, z łatwością każdy znajdzie produkt, który spełni nasze potrzeby. Od prostych, wykorzystujących w dekorowaniu masę do przekładania, po bardziej konkretne co do przeznaczenia. Jakie akcesoria do dekorowania tortów warto mieć? Jak użyć ich we właściwy sposób? 

Woreczki do zdobienia

Wykonane z tworzywa sztucznego, silikonu, czy bawełnianego płótna. Napełnia się je gotową masą, a następnie wyciska na tort, tworząc konkretne wzory i dekoracje.

Dysze zdobiące

Są to specjalne końcówki do woreczków z masą. W zależności od budowy dyszy można uzyskać wiele różnorodnych wzorów – od prostych pasm, po finezyjne kompozycje kwiatowe.

Silikonowe foremki

         

Można je wykorzystać do zrobienia dekoracji z czekolady (po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej należy wlać do foremki i zamrozić) lub z masy cukrowej.

Akcesoria do zdobienia 

      

Są to precyzyjne akcesoria do wykonywania wzorów czy ozdób na powierzchni tortu. Może nim być przykładowo pisak lub łyżka zdobiąca, a także przybory do dekorowania elementów z masy cukrowej typu radełko czy nożyk.

Czym udekorować tort?

Wyobraźmy sobie tort pokryty masą. Jest to czysta karta, z którą tak naprawdę można zrobić wszystko. Jeśli dysponujemy akcesoriami typu tylki/dysze zdobiące, można wykonać z zewnątrz rozmaite wzory z masy, która pozostała z obłożenia. Jednak jest jeszcze dużo innych możliwości, które nie wymagają specjalnych narzędzi – można je wykonać również z produktów dostępnych praktycznie w każdym domu. Z wieloma sposobami wykończenia ciasta poradzi sobie nawet bardzo początkująca osoba. Jakie dekoracje tortu są najlepsze? Wystarczy kilka prostych składników:

  • Dekoracje z masy – za pomocą woreczków oraz konkretnych końcówek tworzy się efektowne wzory i ozdoby w dowolnym miejscu na torcie.
  • Gotowe posypki – najłatwiejszy, ale także efektowny sposób dekorowania tortu. Do wyboru są różnorodne kuleczki, perełki, gwiazdki, serduszka, a także posypki waflowe i wiele innych.
  • Starta czekolada – wiórki starte na tarce wystarczy wysypać na tort z każdej strony. Jest to dekoracja smaczna i subtelna.
  • Kakao – posypane (przez sitko) na górę tortu stworzy jednolitą i smaczną oprawę ciasta.
  • Migdały – nadają się zarówno do posypania boków, jak i góry tortu.
  • Opłatek – tworzone nowoczesną techniką wydruki jadalne i opłatki z dowolną grafiką sprawiają, że tort staje się wyjątkowy i spersonalizowany. Wystarczy umieścić go na masie, ewentualnie przyciąć, dostosowując do kształtu ciasta.
  • Zmielone orzechy lub herbatniki – drobna posypka zrobiona ze zmielonych orzechów czy herbatników świetnie nadaje się do wykończenia boków tortu.
  • Polewa czekoladowa (drip) i słodycze lub owoce – jest to bardzo popularne, efektowne, a przy tym smaczne wykończenie tortu. Jak to zrobić? Podgrzewamy lekko śmietankę, po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w niej czekoladę, a następnie odrobinę żelatyny. Gdy całość jest ostudzona, ale w miarę płynna, polewamy nią górę tortu. Taki tort można wykończyć różnymi, małymi słodyczami (czekoladki, batoniki), świeżymi owocami czy też słonymi przekąskami typu precelki i paluszki.
  • Rurki, wafelki lub cienkie batoniki – gotowe słodycze tego typu można poukładać wzdłuż boków tortu.
  • Bezy – małe beziki robione samodzielnie lub kupione w gotowej formie idealnie pasują do każdego tortu.
  • Makaroniki – te małe, kolorowe ciasteczka podobnie jak mini bezy, świetnie wkomponują się szczególnie w elegancką oprawę tortu.
  • Topper – to napis lub grafika wykonana najczęściej z drewna czy plastiku, zakończona patyczkiem, który wbija się w tort. Jest to uzupełnienie innych dekoracji i świetny patent na spersonalizowanie ciasta (jeśli topper jest z imieniem).  
  • Żywe kwiaty – są idealne do wykończenia kobiecych tortów. Najbezpieczniej użyć kwiatów jadalnych typu bratki, fiołki, frezje, lawenda, czy niektórych rodzajów róż. Jeśli dekoracja wymaga wbicia łodygi w tort, powinno się ją zabezpieczyć folią spożywczą.
  • Masa cukrowa / lukier plastyczny – jest to masa, którą obkłada się cały tort lub tworzy dekoracje. Wykonuje się ją z cukru pudru, żelatyny, wody, glukozy i barwników lub można też kupić gotową wersję. Figurki z masy cukrowej najłatwiej zrobić za pomocą foremek z konkretnymi kształtami.

 

W procesie dekorowania tortów tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wybierając kilka ozdób, trzeba jednak pamiętać, że potrzebny jest umiar, żeby całość wyglądała estetycznie. Nadmiar dekoracji zaburzy efekt wizualny. Czasami wystarczy drobny akcent upiększający lub delikatna posypka. Z pomocą odpowiednich akcesoriów i inspiracji zadbajmy o to, aby tort był nie tylko pyszny, ale jednocześnie smakowicie wyglądał.

Udostępnij