Jak składać tort?

Opublikowany : 2022-03-24 16:48:14
Kategorie : W kuchni

Jak składać tort?

Każdy etap pieczenia tortu jest niezwykle ważny i wymaga wiele uwagi – w tym również jego składanie.

Jeśli chcemy, aby wypiek wyglądał naprawdę dobrze, trzeba zrobić to właściwie.

A problemów przy łączeniu blatów biszkoptu z kremami może pojawić się wiele.

Krzywe boki, czy wychodzący spoza boków krem to tylko przykłady takich sytuacji.

Prawidłowe składanie tortu nie jest trudne, jednak jest kilka wskazówek, dzięki którym stanie się jeszcze łatwiejsze.

Nawet jeśli pieczemy wyłącznie dla rodziny i znajomych, warto wiedzieć, jak zaplanować sobie pracę i jak uzyskać piękny, równy tort.

Jak go składać?

Jakie akcesoria warto mieć?



Składanie tortu – przydatne akcesoria

Jak zabrać się do składania tortu? Z pewnością warto mieć kilka akcesoriów, które ten proces uproszczą. Jeśli chcesz łatwo złożyć tort, przyda Ci się:

  • Nóż strunowy. Ułatwia cięcie biszkoptu na równe blaty. Najlepiej pokroić go dopiero na drugi dzień. Świeży biszkopt czasami nie chce współpracować z nożem strunowym, przez co ciasto jest poszarpane. Jeśli go nie mamy, odpowiedni będzie długi, naostrzony nóż.
  • Rant do tortu. Dzięki niemu upieczesz wysoki biszkopt, ale też sprawnie ułożysz blaty i kremy. Składając tort w rancie, łatwo jest uzyskać proste boki. Ponadto gotowe blaty przełożone masami otoczone metalowym ringiem mocniej się schłodzą, a całość lepiej ustabilizuje.
  • Papier do pieczenia lub folia rantowa. Te akcesoria sprawią, że wyjmowanie złożonego tortu jest proste i szybkie. Boki nie trzeba wtedy odcinać nożem, a więc nie będą poszarpane. To jest przydatne szczególnie wtedy, gdy przygotowujemy tort typu naked cake (tort bez tynku lub z niewielką ilością na bokach). Wtedy idealnie równe boki ułatwiają uzyskanie spektakularnego efektu. 
  • Rękaw cukierniczy. Przydaje się wtedy, kiedy chcemy uzyskać idealnie równą warstwę kremu. Jeśli go nie mamy, zwykła łyżka będzie wystarczająca do nakładania masy.
  • Mała poziomica. Może nie trzeba mierzyć każdego blatu, ale warto się upewnić co do ostatniego, górnego poziomu (samej góry tortu). Używamy jej więc po złożeniu tortu, żeby sprawdzić, czy tort jest równy jeszcze zanim zastygną wszystkie masy.

 

składanie tortu krok po kroku


Jak składać tort – krok po kroku

Składanie tortu to etap, który następuje, kiedy mamy już gotowy biszkopt i jesteśmy w trakcie lub już na końcówce robienia kremów. Można też pokroić biszkopt, a kremy robić na bieżąco, czyli w systemie: robimy pierwszy krem, kroimy biszkopt na blaty, następnie nakładamy pierwszą masę, później blat biszkoptu i dopiero robimy kolejną masę. Niektóre elementy takie jak żelka czy chrupka wymagają wcześniejszego przygotowania. Można je pozostawić w lodówce na całą noc lub w zamrażarce na jakiś czas. Składanie tortu z rantem jest dość proste. Oczywiście rant nie jest tu niezbędnym narzędziem. Jeśli go nie posiadamy, wystarczy pokrojone blaty przekładać kremem tak samo, jak w przypadku stosowania metalowej formy. Jedyna różnica to nadmiar kremu, który wychodzi poza boki. Nie musimy się tym przejmować - po złożeniu blatów i kremów, nadmiarem masy smarujemy boki i tym oto sposobem możemy mieć już pierwszą warstwę tynku, czyli tzw. "okruszkową". Po schłodzeniu tortu wystarczy potem nałożyć już ostateczną warstwę tynku.

Oto przykładowe etapy składania tortu, które uwzględniają użycie rantu:

  1. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z rantu. Najpierw trzeba go obkroić delikatnie ostrym nożem wzdłuż boków. Po wyjęciu odwróć biszkopt do góry nogami, aby górna warstwa ciasta była prosta, co oczywiście ułatwi tynkowanie i uzyskanie równej linii kremu.
  2. Pokrój biszkopt nożem strunowym lub zwykłym nożem na określoną ilość blatów – 3 blaty to dwa przełożenia kremem, 4 blaty to 3 przełożenia kremem.
  3. Dolny blat biszkoptu umieść na pokładzie, na którym planujesz wydać tort. Jeśli będzie miał on dużo przełożeń, a tym samym stanie się ciężki, najlepiej wybierz grube podkłady. Używając cienkiego, wzrasta prawdopodobieństwo pęknięcia tynku.
  4. Kolejny krok to nałożenie rantu na blat biszkoptu. Zanim zapniesz rant, wyłóż jego wewnętrzne ścianki papierem do pieczenia lub folią rantową. Dopiero wtedy możesz docisnąć rant bezpośrednio do boku biszkoptu i go zapiąć.
  5. Masz już przygotowany pierwszy blat osadzony w rancie, a więc możesz wykładać na niego pierwszy krem. Jeśli w przełożeniach ma być chrupka, to będzie to odpowiedni czas na jej położenie (powinna być jak najniżej, aby przy krojeniu nie znieść niższych warstw). Nakładaj więc masę łyżką lub rękawem cukierniczym (łatwiej uzyskać równą warstwę) lub najpierw chrupkę, później masę. Przykryj kolejnym blatem biszkoptu.
  6. Jeśli chcesz mieć w torcie żelkę, najlepiej umieść ją w kremie w górnej lub środkowej warstwie. Najpierw nałóż na biszkopt odrobinę masy, następnie połóż żelkę (może być zamrożona) i przykryj resztą masy.
  7. Przy przełożeniu z owocami najlepiej wyłóż masę na biszkopt, a następnie świeże lub mrożone owoce powbijaj w różne miejsca, następnie przykryj blatem biszkoptu.
  8. Poziom biszkoptu można sprawdzać przy położeniu każdego blatu lub na samym końcu, kiedy tort jest już cały złożony w rancie. Na biszkopcie układamy kawałek papieru do pieczenia, a potem poziomicę. Trzeba ją kłaść w różne strony i w miarę możliwości poprzez delikatny nacisk, wyrównać poziom.

Po złożeniu tortu wkładamy go na przynajmniej 6h do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy go, odpinamy rant, a następnie powoli i delikatnie odklejamy papier lub folię. Zanim zaczniemy tynkowanie, należy odczekać przynajmniej 10-15 min, ponieważ nakładając masę na zimny tort, będzie się ją trudno wyrównywało (masa na zimnym torcie szybko zastyga, ciągnie się).


składanie tortu - akcesoria


Zobacz inne artykuły związane z wykonaniem tortu:

Udostępnij