Opłatek na tort – na jaki krem? Jak go używać?

Opublikowany : 2021-10-11 12:14:18
Kategorie : W kuchni

Opłatek na tort – na jaki krem? Jak go używać?

Nowoczesne techniki dają ogromne możliwości również w kwestii dekoracji tortów. Opłatek to bardzo wygodna i jednocześnie atrakcyjna forma wykończenia naszego wypieku. Dzięki niej na torcie może pojawić się praktycznie każdy wydruk – od bajkowych postaci, po zdjęcia, logo czy napisy w specjalnych czcionkach. Opłatek stanowi doskonałą alternatywę dla posypek, owoców, wzorków z kremu, jak również skomplikowanych figurek czy elementów z masy cukrowej. Jak go używać? Na jaki krem kłaść opłatek?

 

Opłatek waflowy czy cukrowy?

Zadnim zdecydujemy się kupić opłatek na tort, trzeba zastanowić się jaki rodzaj będzie odpowiedni. Istnieją bowiem różne warianty – opłatek waflowy występuje w wersji cieńszej i grubszej. Można też wybrać wydruk cukrowy, jednak jest to materiał, który wymaga nieco innego traktowania. Opłatek waflowy czy wydruk cukrowy? To już kwestia zależna od indywidualnych potrzeb. Jakie cechy ma opłatek waflowy, a jakie wydruk cukrowy?

 

Cechy opłatka waflowego:

  • Posiada dwie grubości. W zależności od grubości grafika ma bardziej lub mniej intensywne kolory – na grubszej wersji są one bardziej widoczne. Zbyt cienki opłatek prześwituje, ciężko się go układa na torcie, dlatego używa się go najczęściej do delikatnych zdobień – kwiatów, motylków itp.
  • Opłatek waflowy jest tańszy niż wydruk cukrowy.
  • Opłatek waflowy drukowany najczęściej w formacie A4. Obrazki, postacie, napisy wystarczy wyciąć nożyczkami, nożykiem czy skalpelem.
  • Żeby opłatek waflowy zachował na dłużej swoją strukturę, należy umieścić go w plastikowym, zamykanym pudełku. Najlepiej jest, gdy wewnątrz znajdzie się niewielki pojemniczek z wodą, który zadba o nawilżenie opłatka.

 

Cechy wydruku cukrowego:

  • Opłatek cukrowy wykonany jest z cienkiej masy cukrowej, którą umieszcza się na folii zdejmowanej przed nałożeniem na tort.
  • Główną zaletą wydruku cukrowego jest przede wszystkim jego jakość – kolory są żywe, a grafika lepiej oddaje każdy szczegół w porównaniu do zwykłego opłatka waflowego.
  • Ma nieco wyższą cenę niż opłatek waflowy.
  • Wycinanie postaci, napisów i obrazków z opłatka cukrowego wymaga nieco większej wprawy. Najlepiej to robić bardzo powolnym ruchem nożyka lub skalpela.
  • Wydruk cukrowy powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub woreczku, aby chronić go przed wyschnięciem.

 

 

Jak przykleić na tort opłatek waflowy i wydruk cukrowy?

Wybór rodzaju opłatka – waflowego i cukrowego determinuje również zastosowanie określonego tynku na torcie, jak i sposobu umieszczania go na masie. Jak robić to dobrze? Jak przyklejać opłatek waflowy i cukrowy na tort?

Opłatek waflowy jest bardziej uniwersalny. Nadaje się praktycznie do każdego tynku – śmietankowego, maślanego czy ganache (czekoladowego). Są jednak różne opinie – niektórzy boją się tynku śmietankowego, że przez niego opłatek się marszczy, albo pojawią się na nim plamy. Jednak marszczenie pojawia się tylko na początku, później znika. Ponadto wilgoć z tynku śmietankowego sprawia, że kolory opłatka stają się bardziej wyraźne i intensywne. Ile wcześniej nakładać opłatek waflowy na tort? W przypadku śmietanki nie ma ogólnej reguły – położony w przeddzień wydania czy dwie godziny przed wydaniem, najczęściej zachowuje swoją strukturę, choć oczywiście zdarzają się wyjątki. Z kolei tynk maślany i ganache nie powoduje marszczeń, z drugiej strony przez swoją twardość sprawia, że opłatek tak dobrze, jak w przypadku kremu śmietankowego nie przylega do tortu i może się gdzieniegdzie odklejać. Jednak to wersja bezpieczna dla osób, które martwią się, że tynk śmietankowy zepsuje opłatek. Jeśli używamy kremu maślanego lub ganache, elementy wycięte z opłatka waflowego najlepiej jest przykleić na cienko rozwałkowaną masę cukrową i dopiero przykleić na tort.

Opłatek cukrowy nakłada się na tynk maślany i ganache. Nie poleca się go na tynk śmietankowy, ponieważ na ogół istnieje ryzyko, że rozpuści grafikę. Jednak w świecie tortowym znane są również przypadki, kiedy opłatek cukrowy umieszczony niedługo przed podaniem na masie śmietankowej miał się świetnie J Aby wydruk cukrowy nabrał stabilności, podobnie jak w przypadku opłatka waflowego poleca się umieszczenie go na rozwałkowanej masie cukrowej i dopiero udekorowanie nim tortu.

 

Co dookoła opłatka?

Mamy już opłatek na górze tortu – co dalej? Jak udekorować boki opłatka na torcie? Wszystko zależy od wizji i tematyki. Dla starszych może to być drip dookoła, udekorowany owocami i słodyczami. Dla młodszych odpowiedni jest drip ze wzorkami i rozetkami wykonanymi z masy lub tynku. Opłatek warto też uzupełnić elementami z masy cukrowej na boku tortu. Inne sposoby wykończenia tortu znajdziesz w naszym artykule – Jak dekorować tort?

Udostępnij